Samit u Atini
26

Lagumdžija u Grčkoj: EU čini historijsku nepravdu prema Sjevernoj Makedoniji

A. D.
Londonski "Economist“, u saradnji sa vodećim akterima implementacije UN Agende 2030 među kojima je i Globalna UN Mreža za samoodrživi razvoj sa svojim regionalnim ograncima i Nizami Ganjavi međunarodni centar (NGIC), u Atini su održali Treći Samit o samoodrživom razvoju Jugoistočne Evrope i Mediterana.

Na panelu pod nazivom "Politička samoodrživost i upravljanje razvojem“, uvodničari su bili Zlatko Lagumdžija i bivša premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor.

Liderstvo zasnovano na novoj Viziji Zapadnog Balkana 2030 je dobar indikator implementacije UN Agende 2030 ne samo za naš region već i za EU u cjelini. Nakon izlaganja na panelu o narednim koracima na ovom projektu Lagumdžija je razgovarao sa Jeffrey Sachsom jednim od vodećih svjetskih ekonomista i specijalnim savjetnikom Generalnog Sekretara UN za samoodrživi razvoj i sa George Papandreuom Predsjednikom Socijalističke Internacionale.

O stanju u regionu Lagumdžija je razgovarao sa Nikolaos Dendiasom ministrom vanjskih poslova Grčke. Lagumdžija je istakao važnost Grčke podrške koju region ima na Evroatlantskom putu i posebno podrške koju daje Sjevernoj Makedoniji nakon istorijskog dogovora sa Grčkom.

Ministru Dendiasu je obrazložio stav o neprocjenjivoj šteti i istorijskoj nepravdi koju čini EU koja Sjevernoj Makedoniji ne daje ni datum početka pregovora sa EU koje već imaju Srbija i Crna Gora. To nije samo nepravda prema Sjevernoj Makedoniji već i tragičan pokazatelj gubitka kredibiliteta EU koja ovim pokazuje svoju nemoć i nedostatak liderstva koje prije svega treba samoj Evropskoj Uniji.

Zemlje Zapadnog Balkana su prošle kroz tragičnu noviju istoriju i još se nisu izvukle iz zastoja na evroatlantskom putu, ali ni sama EU nema svijetlu perspektivu ukoliko se nastavi ponašati kao u najsvježijem primjeru Sjeverne Makedonije istakao je Lagumdžija.

Zajednički je stav da ubrzano integriranje Zapadnog Balkana mora biti na listi prioriteta svih aktera te da je potrebno što brže kreativno i u dobroj volji tražiti načine da se pregovori o ključnim poglavljima koji se odnose na vladavinu prava što prije optočnu bez uslovljavanja.

Na poziv Marijane Vardonijanis i Grčke Vlade, Lagumdžija je učestvovao u svečanom otvaranju serije naučnih i kulturnih skupova kojima će se naredne godine obilježavati 2500 godina od Termopila i Salamisa koji su obilježili početak stvaranja antičke Grčke kao kolijevke savremene civilizacije.

Ovo je bila prilika za susret sa Premijerom Grčke Kirijakos Micotakisom i Predsjednikom Grčke Prokopios Pavlopulosom koji su pokrovitelji ovog skupa.