BiH
0

Lagumdžija u dvodnevnoj posjeti Turskoj

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Republici Turskoj.

Lagumdžija je prvog dana posjete, danas u jutarnjim satima posjetio Atatürkov mauzolej u Ankari gdje je položio vijenac na mezar prvog predsjednika Republike Turske Mustafe Kemala Atatürka.

Potom se u odvojenim susretima sastao s predsjednikom Republike Turske Abdullahom Gülom, premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom, zamjenikom premijera i kopredsjedavajućim Mješovite ekonomske komisije BiH - Turska Beşirom Atalayem, te predsjedavajućim Parlamentarne grupe prijateljstva BiH - Turska Hakanom Çavuşogluom.

Tokom razgovora s predsjednikom Gülom i visokim turskim zvaničnicima Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog intenziteta posjeta i susreta zvaničnika dviju zemalja na visokom i najvišem nivou.

Pozdravio je izuzetno dobru političku saradnju Bosne i Hercegovine i Republike Turske, te istakao opredijeljenost BiH za daljnje unapređenje odnosa s ovom prijateljskom zemljom na svim poljima, a naročito u oblasti ekonomije.

Lagumdžija je upoznao sagovornike s trenutnim aktivnostima Bosne i Hercegovine na vanjskopolitičkom planu i mogućim poteškoćama koje će se pred njom naći na tom putu.

U ovom kontekstu izrazio je zahvalnost za intenzivnu podršku Turske Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, kao i za podršku izraženu tokom nestalnog članstva BiH u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Lagumdžija je tokom svih razgovora posebno ukazivao na potrebu jačanja ekonomskih odnosa BiH i Turske.

U tom smislu pozdravio je rad Mješovite ekonomske komisije i Poslovnog vijeća BiH - Turska, te konstantan rast obima investicija iz Turske u BiH, pri tome izrazivši spremnost naše zemlje za stvaranje još boljih uvjeta za poslovanje.

Govoreći o debalansu u vanjskotrgovinskoj razmjeni između BiH i Turske, Lagumdžija je predložio poduzimanje mjera u cilju povećanja obima trgovinske razmjene i smanjena debalansa.

Također ukazao je na mogućnost zajedničkog poslovnog nastupa bosanskohercegovačkih i turskih kompanija na tržištima trećih zemalja.

Predsjednik Republike Turske Abdullah Gül je izrazio zadovoljstvo zbog Lagumdžijine posjete i istakao izuzetno prijateljstvo dviju zemalja.

Izrazio je spremnost Turske za daljnje unapređenje odnosa s Bosnom i Hercegovinom i spremnost ove zemlje da nastavi podržavati BiH, naročito njene euroatlantske integracije.

Tokom razgovora ministra Lagumdžije s turskim zvaničnicima razmijenjene su informacije i mišljenja o trenutnim političkim prilikama u Bosni i Hercegovini i Turskoj, a posebna tema razgovora bile su trenutna situacija u Siriji i reperkusije dešavanja u ovoj zemlji na odnose u regionu i šire.

Prvog dana zvanične posjete Republici Turskoj Lagumdžija je učestvovao na konferenciji na TOBB univerzitetu u Ankari gdje je održao predavanje na temu: "Prevladavanje krize: Bosna i Hercegovina na putu ka Evropskoj uniji".

Drugog dana zvanične posjete Republici Turskoj Lagumdžija će učestovovati na Međunarodnoj konferenciji "Od balkanskih ratova do balkanskog mira" koja će biti održana u Istanbulu, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.