Sarajevo
0

Erdogan: Turska će nastaviti s podrškom evropskim integracijama BiH

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija sastao se danas, u odvojenim susretima, sa premijerom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutogluom.

Ministar Lagumdžija zaželio je dobrodošlicu premijeru Erdoganu i ministru Davutogluu u BiH i iskoristio priliku da iskaže posebnu zahvalnost građana BiH za pomoć koju je Turska pružila u gašenju požara koji su zahvatili BiH.

Pozdravio je veoma dobru suradnju BiH i Turske i intenzivne susrete zvaničnika na svim nivoima, te ocijenio da su odnosi dviju zemalja vrlo dobri ali i sa značajnim prostorom za daljnje unapređenje, naročito u oblasti ekonomije.

Lagumdžija je informirao sugovornike o aktuelnostima na domaćoj političkoj sceni potcrtavši predstojeće lokalne izbore, te o aktivnostima koje BiH poduzima na vanjskopolitičkom planu i sa izazovima koji će se naći pred BiH u narednom periodu.

Lagumdžija je zahvalio za intenzivnu i kontinuiranu podršku Turske Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji.

On je zahvalio i za podršku Turske ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine i ocijenio da vrlo dobre političke odnose treba ojačati snažnom ekonomskom suradnjom, povećanjem obima trgovinske razmjene i većim prisustvom turskih investitora u BiH naročito u oblastima infrastrukture, turizma, energetike, poljoprivrede, obrazovanja i zdravstva u čemu su u posljednje vrijeme načinjeni značajni koraci.

Tokom susreta je razmotrena mogućnost nastavka suradnje na izgradnji južne dionice koridora 5C, Sarajevo-Mostar, uz bankarske garancije turske EXIM banke.

Premijer Erdogan zahvalio je Lagumdžiji za izraze dobrodošlice i naglasio da mu je drago da je još jednom gost Sarajeva i Bosne i Hercegovine s kojom Turska želi da razvija i njeguje što čvršće odnose.

Naglasio je da će Turska nastaviti da pruža snažnu podršku evropskim, a naročito evroatlantskim integracijama BiH, te da ulaže još veće napore u jačanje ekonomskih i trgovinskih veza BiH i Turske, kao i veza u drugim oblastima.

Dio vremena predviđenog za razgovor, Lagumdžija i sugovornici posvetili su i razmjeni informacija i mišljenja o situaciji u regionu, te posebno o situaciji u Siriji", saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.