SDP
0

Lagumdžija se sastao s Pierrom Mirelom

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Sarajevu s Pierrom Mirelom, direktorom za zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje i Renzom Daviddijem, vršiocem dužnosti šefa Delegacije Evropske unije (EU) u BiH, saopćeno je iz SDP-a.

Sagovornici su konstatovali da za našu zemlju Evropska unija nema alternativu i da je obaveza kako domaćih političara tako i međunarodnih faktora da zemlja ubrzanim koracima krene ka pridruživanju.

Sagovornici su se također složili da region jugoistočne Evrope ne može biti stabilan bez integracije BiH u EU i NATO i da rad novog Vijeća ministara primarno mora biti usmjeren ka ispunjavanju uslova za članstvo.

Lagumdžija je istakao da bi se najfunkcionalnije vijeće ministara sastojalo od dviju entitetskih većina, ali da u slučaju ustavnih reformi, u formiranje vlasti na državnom nivou treba uključiti Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH i Hrvatsku demokratsku zajednicu 1990 te Srpsku demokratsku stranku.

Predsjednik SDP-a je gostima predstavio dosadašnje uspjehe Vlade Federacije BiH, ocijenivši njen rad kao bolji od svih dosadašnjih vlada od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, saopćeno je.