{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija s predstavnicima NGO: Transparentno trošiti donacije

A
21.7.2014. u 18:45
3
62
Lagumdžija s predstavnicima NGO: Transparentno trošiti donacije
3
Lagumdžija s predstavnicima NGO: Transparentno trošiti donacije
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija danas se sastao s predstavnicima nevladinih organizacija koje su u BiH najaktivnije na polju monitoringa.
Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH je saopćeno da je tokom susreta razgovarano o načinima i metodologiji osiguranja transparentnosti implementacije sredstava za sanaciju posljedica katastrofalnih poplava u BiH koja su osigurana na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za BiH i Srbiju u Briselu.

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo jer je iznos sredstava koji je osiguran na donatorskoj konferenciji premašio očekivanja, te naglasio da su efikasnost, odgovornost i transparentnost cijelog procesa raspodjele i trošenja donatorskih sredstava od ključnog značaja, istovremeno podsjetivši da su ovi principi i dio zaključaka usvojenih na donatorskoj konferenciji u Briselu.

Sagovornici su se usaglasili da je zajednički cilj da se donatorska sredstva pravično, hitno, transparentno i dostupno troše. Dogovoreno je da MVP BiH sve informacije o procjenama šteta i potreba BiH nakon poplava, informacije o donatorskoj konferenciji, ali i aktivnostima koje je MVP BiH poduzelo i realiziralo kada je u pitanju donatorska konferencija i pomoć BiH nakon katastrofalnih poplava javno objavi na web stranici MVP-a BiH.

Konstatirano je da se nevladine organizacije trebaju autonomno i u skladu sa svojim mandatom aktivno uključiti u proces praćenja implementacije, ali i da daju prijedloge za utvrđivanje metodologije za efikasan ukupni nadzor javnosti nad trošenjem donatorskih sredstava.

Naglašeno je da donatorska konferencija nije kraj kada je u pitanju međunarodna pomoć za saniranje posljedica poplava u Bosni i Hercegovini, te da od toga koliko BiH pokaže odgovornosti, efikasnosti i transparentnosti u procesu implementacije osiguranih sredstava može očekivati i daljnju pomoć.

Sastanku u Ministarstvu vanjskih poslova BiH su prisustvovali predstavnici Transparency Internationala BiH, koordinatorica za zagovaračke aktivnosti TI BiH Maja Branković, izvršni direktor Transparency Internationala BiH Emir Đikić, Ermin Zatega iz Centra za istraživačko novinarstvo, direktor Centra za zastupanje građanskih interesa Damir Mehmedbašić, projekt menadžer Centra civilnih inicijativa Adis Arapović, te direktor Antikorupcijske mreže Account, Centar za razvoj mreža i analize Eldin Karić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: