O Pelješkom mostu informativno
0

Lagumdžija, Pusić i File o graničnim prelazima Gradiška i Neum

SRNA
Vesna Pusić
Vesna Pusić
Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavila je da će najveća pažnja na današnjem sastanku sa predstavnicima BiH i EU biti posvećena završetku radova na graničnim prelazima Gradiška i Neum kako bi mogli početi sa radom 1. jula 2013. godine kada Hrvatska postane punopravna članica EU.

"Najdetaljnije ćemo razgovarati o graničnom prelazu Neum. Treba da ustanovimo šta je potrebno preduzeti da se radovi završe u roku", rekla je Pusićeva novinarima u Parizu.

Kada je riječ o graničnim prelazima preko kojih će se prevoziti stoka i namirnice, Pusićeva kaže da radovi na njima moraju biti završeni prije 1. jula 2013. godine.

"Takvi prelazi, nakon završetka radova, moraju dobiti i akreditaciju odgovarajućih evropskih agencija", podsjetila je Pusićeva.

Ona je navela da će o Pelješkom mostu biti razgovarano samo informativno i van dnevnog reda.

Na današnjem sastanku Pusićeve, ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije i evropskog komesara za proširenje Štefana Fila bit će razmotrena otvorena pitanja BiH i Hrvatske u svjetlu budućeg članstva ove zemlje u EU.

Sastanak će početi u 13.00 sati, imat će šest tačaka dnevnog reda, a po završetku Pusićeva, Lagumdžija i File nastavit će razgovor na radnom ručku.