Sastanak o pitanjima Hrvatske i BiH
1

Fuele pozvao na sastanak u Brisel Lagumdžiju i Pusić

FENA
Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Komesar za proširenje EU Stefan Fuele sazavao je sastanak "trilaterale" u Briselu 19. septembra na kojem će se razgovarati o otvorenim bilateralnim pitanjima BiH i Hrvatske i načinu njihova rješavanja prije punopravnog članstva Hrvatske u EU. Tim prije što ta otvorena pitanja imaju određene implikacije kako na BiH tako i na Hrvatsku, konsekventno i na EU.

"Očekujemo da budu razmatrana sva pitanja oko kojih se u posljednje vrijeme i u hrvatskoj i bh. javnosti dosta polemizira: granice na kopnu i moru, koridor pored Neuma, pristup luci Ploče, granični prijelazi sa inspekcijskim nadzorom (BIP-ovi)… Sva ova pitanja bit će sagledana u svjetlu interesa BiH i Hrvatske, ali tako da im zajednički imenitelj mora biti pravna stečevina EU u datoj oblasti", izjavio je za Agenciju FENA pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose Amer Kapetanović.

Očekuje se da će sastanak rezultirati odgovorima i pojašnjenjima o primjeni pravne stečevine EU na konkretne modele, posebno kada je u pitanju cestovni koridor pored Neuma, nesmetani pristup BiH luci Ploče nakon 1.jula 2013. godine jer tada to postaje teritorij EU, te još neka od pitanja.

Kapetanović naglašava kako se na septembarskom sastanku u Briselu neće usvajati nikakva konačna rješenja, ali se hoće razgovarati o prijedlozima, modalitetima koje onda u obje zemlje trebaju razmotriti relevantne institucije.

"Mislim da je ovo bitno, budući da je bilo nejasnoća oko angažmana Ministarstva vanjskih poslova BiH u ovim pitanjima. Ponavljam, naš posao je da u direktnom razgovoru s našim susjedima i Briselom nađemo moguće modalitete, ne prejudicirajući pritom ni na koji način ustavna ovlaštenja i ingerencije Parlamentarne skupštine BiH, Predsjedništva BiH i Vijeća ministara. Konačan stav BiH po svakom od pitanja bit će donesen upravo u ovim institucijama", pojasnio je Kapetanović.

Predviđeno je da delegacije na sastanku 19. septembra u Briselu predvode ministri vanjskih poslova BiH i Hrvatske Zlatko Lagumdžija i Vesna Pusić, a EU bi na sastanku trebalo da predstavlja čak nekoliko komesara za različite oblasti.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju petnaestak otvorenih pitanja koja su na stolu već dvadeset godina. Činjenica da Hrvatska od 1.jula 2013. godine postaje članica EU zahtijeva da do tada budu riješena neka od tih pitanja. To je i zahtjev Brisela, zbog čega je septembarski sastanak trilateralni.

Činom ulaska Hrvatske u EU luka Ploče postaje dio teritorije EU, granica s Hrvatskom postaje granica sa EU, granični prijelazi, posebno oni preko kojih se izvoze proizvodi animalnog porijekla, podliježu rigoroznim standardima EU.

Među otvorenim pitanjima su imovinsko-pravni odnosi, sukcesija, socijalno osiguranje.