Amer Kapetanović
0

"BiH i Hrvatska 20 godina imaju 15-tak otvorenih pitanja"

FENA
Amer Kapetanović
Amer Kapetanović
Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju petnaestak otvorenih pitanja koja su na stolu dvadeset godina. Činjenica da Hrvatska od 1. jula 2013. godine postaje članica EU tjera nas da požurimo u rješavanju nekih pitanja koja se do tada moraju riješiti. To je i zahtjev Brisela.

Među urgentnim pitanjima su sporazum o granici, pristup luci Ploče za BiH, slobodan prolazak kroz Neum, dovršetak izgradnje dva granična prijelaza sa inspekcijskim nadzorom (BIP), odnosno mogućnost eventualnog otvaranja još jednog BIP-a, kazao je u razgovoru za Fenu pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose Amer Kapetanović.

Uz napomenu da se radi o pitanjima koja su vezana za promjenu velikog broja propisa činom ulaska Hrvatske u EU, Kapetanović podsjeća da luka Ploče postaje dio teritorije EU, granica s Hrvatskom postaje granica sa EU, granični prijelazi, posebno oni preko kojih se izvoze proizvodi animalnog porijekla, podliježu rigoroznim standardima EU.

Zaključujući prethodni odgovor, on kaže kako ima još pitanja poput imovinsko-pravnih odnosa, sukcesije, socijalnog osiguranja koja će svakako biti tema budućih ekspertnih razgovora.

Kapetanović je pitanje granice, odnosno razgraničenja između BiH i Hrvatske koje je ovih dana aktuelizirano najavljenom eventualnom ratifikacijom sporazuma Tuđman- Izetbegović iz 1999. godine, po kojem bi BiH mogla dobiti vrh poluotoka Kleka i otočiće Veliki i Mali Školj u malostonskome zaljevu, komentirao ocjenom da je taj sporazum utemeljen na postulatima međunarodnog prava.

"Ugovor o granici između BiH i Hrvatske potpisan je u julu 1999. godine, ali ga ugovorne strane nikada nisu ratificirale, te je otuda to dugi niz godina otvoreno pitanje. Da bi on stupio na snagu potrebno je da ga ratificiraju i BiH i Hrvatska. Činjenica je da se tim sporazumom u potpunosti rješava razgraničenje BiH kako na moru tako i na kopnu, te da je taj sporazum utemeljen na postulatima međunarodnog prava. No, dok god ga se na ratificira možemo samo govoriti o prijedlogu", kaže Kapetanović.

U setu pitanja razgraničenja s Hrvatskom je i izgradnja Pelješkog mosta što je također i složeno i otvoreno pitanje dvije susjedne države.

"Interes Bosne i Hercegovine je da se, prije početka gradnje Peljškog mosta, definira granica između BiH i Hrvatske na moru, odnosno da se definira pitanje izlaska BiH na otvoreno more, budući da je pristupanjem Konvencije o pravu mora UN-a, BiH priznat status pomorske zemlje sa pripadajućim pravima. Jedino se u tom kontekstu izgradnja Pelješkog mosta može eventualno dovesti u vezu s otvorenim graničnim pitanjima između BiH i Hrvatske. Izvan toga, riječ je o unutarnjem pitanju Republike Hrvatske, interesima kako države, tako i lokalne zajednice u koje se mi niti želimo, a niti imamo pravo miješati", precizirao je Kapetanović.

Na opasku Fene, a što je percepcija javnosti, kako su bilateralni odnosi sa Srbijom posebno složeni, zbog rata u BiH, učešća Srbije u ratu u BiH, ratnih zločina, specijalnih veza Srbije i RS-a…, Kapetanović je rekao da ima prostora da oni budu bolji.

"Ne bih se do kraja složio s ocjenom da su bilateralni odnosi sa Srbijom posebno složeni. Ima prostora da oni budu bolji i obaveza je da na tome radimo. Kako u Sarajevu, tako i u Beogradu. Sa Srbijom trenutno imamo sličan set otvorenih tehničkih pitanja kao s Hrvatskom, koja moraju biti rješavana u dobrosusjedskom duhu i na ekspertnoj razini. Razlika je samo u tome što Hrvatska za godinu dana ulazi u EU. Ovdje, dakle, govorim o tehničkim pitanjima", kazao je na kraju razgovora za Fenu pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose Amer Kapetanović.