BiH
2

Lagumdžija: Neusvajanje budžeta je direktno pucanje u državu BiH

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Budžet može, 24. maja na sjednici parlamenta BiH, biti usvojen ili neusvojen. Ako ga ne usvojimo to je direktno pucanje u državu BiH, njenu ekonomiju i socijalnu izdrživost, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija.

Sastanak lidera političkih stranaka koji je jučer održan u Mostaru nije donio novosti kada je u pitanju budžet, ali se Lagumdžija nada da će se do narednog sastanka, 23. maja u Sarajevu, "pojedini predstavnici političkih stranaka prestati baviti populizmom".

"Onaj ko nije spreman da usvoji budžet svjesno ide ka tome da napravi haos u ovoj zemlji. Odluka o privremenom finansiranju bi značila direktno rušenje ekonomske i socijalne stabilnosti BiH jer entitetski budžeti ne bi mogli da izdrže ono što im je stavljeno na vrat. Onaj ko misli da na ovaj način nastavi braniti državu, rušeći budžet, neka prestane da nas brani", kazao je Lagumdžija.

Pozvao je na prestanak bavljenjem "jeftinom unutarstranačkom politikom".

"Država mora dobiti budžet. Oni koji pričaju da je budžet BiH zamrznut, a da rastu entitetski ili nema pojma šta priča ili svjesno laže", rekao je Lagumdžija.

Podsjetio je da je 2008. Uprava za indirektno oporezivanje BiH imala netoprihod od četiri milijarde i 923 miliona KM, a da se ove godine možemo samo nadati toj cifri.

"Iste godine je za državu otišlo 660 miliona KM, a ove godine je predviđeno 750 miliona KM. Za vanjski dug je 2008. plaćeno 250 miliona KM. Dakle, od četiri milijarde i 923 miliona KM za državu i vanjski dug je išlo 910 miliona KM. U ovoj godini se odvaja 1,2 milijarde KM. Budžet FBiH je bio milijardu i 865 miliona KM. Ove godine je narastao za 50 miliona KM, budžet RS-a je narastao za 300 miliona MK, ali on ima "rupu" od 250 miliona KM", precizirao je Lagumdžija.