{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sadik Ahmetović: Stavili smo BiH u invalidska kolica

18.4.2012. u 13:43
45
61
Sadik Ahmetović: Stavili smo BiH u invalidska kolica
45
Sadik Ahmetović: Stavili smo BiH u invalidska kolica
Sadik Ahmetović
Budžet BiH za 2012. godinu usvojen je na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH. Dva ministra iz reda SDA Muhamed Ibrahimović i Sadik Ahmetović glasali su protiv ovog budžeta. Kako nam je kazao Ahmetović, ukoliko ovaj budžet bude usvojen u Parlamentu BiH, naša država bit će stavljena u invalidska kolica.
SDA je ranije izašla sa svojim stavom da će fiskalni okvir dovesti BiH u tešku situaciju u kojoj će institucije BiH teško funkcionirati. Kako je jučer saopštio Sulejman Tihić, stranka na čijem se on čelu nalazi nije konsultirana u procesu donošenja globalnog fiskalnog okvira.

"Ukoliko ovakav budžet bude usvojen, njegove nedostatke vidjet ćemo u drugom dijelu ove godine. Na ovakav način se država BiH stavlja u invalidska kolica i njeno kretanje prema evroatlantskim integracijama biti otežano", kazao je Ahmetović za portal Klix.ba.

"Ovo je jedan težak udar za institucije za provođenje zakona i uvjeren sam da će BiH trpjeti štetu zbog toga. Svako obrazloženje koje podrazumijeva neulaganje u policijske agencije i agencije za provođenje zakona nisam mogao prihvatiti budući da je sigurnost svake zemlje pretpostavka za njen razvoj. Bez sigurnosti nema stranih ulaganja, nema novih radnih mjesta, nema povećanja GDP-a... Nakon svih obrazloženja koje sam dao, na sjednici Vijeća ministara nije bilo sluha da se ove primjedbe uvaže. Sve aktivnosti na istragama iz oblasti organizovanog kriminala, terorizma, ratnog zločina i tako dalje bit će paralizovane", pojašnjava Ahmetović.

"Sama ta činjenica dovoljno govori o namjerama. Da ne govorim da je budžet Ministarstva sigurnosti smanjen za 15 posto, dok su druga ministarstva povećala svoj budžet od 20 do 60 posto", dodaje ministar sigurnosti BiH u razgovoru za naš portal.

Kako nam je potvrdio Ahmetović, postoji stavka u budžetu koja se odnosi na penzionisane vojnike OS BiH, koji mjesec dana spavaju ispred zgrade Parlamenta BiH.

"Međutim, još nismo došli do rješenja koja će regulirati njihov status nakon 31. marta", pojasnio je Ahmetović.

SDA će danas održati sjednicu Predsjedništva te stranke na kojoj će odlučiti o daljnjim koracima u vezi sa pitanjem budžeta.

Nezvanično, ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija je na današnjoj sjednici postavio pitanje koliko je koštalo njegovo prisluškivanje u aferi "Reket".

SDP-ovim glasanjem za ovaj budžet Visoko sudsko i tužilačko vijeće, SIPA, Granična policija i Sud BiH su ostali bez prijeko potrebnih sredstava za borbu protiv kriminala i korupcije o kojoj su u predizbornoj kampanji uveliko pričali.

Budžet ministarstva prometa i komunikacija BiH, na čijem se čelu nalazi Damir Hadžić (SDP), je povećan za sedam posto. Taj novac će se, saznajemo, uložiti u izgradnju novih graničnih prijelaza na kojima će raditi granični policajci sa niskom plaćom.

Izgleda kako je predsjednik SNSD-a i RS-a Milorad Dodik ponovo dobio bitku. Naime, prije nekoliko dana je, gostujući na jednoj televiziji u tom entitetu, Dodik izjavio da što manje ima para u budžetu BiH, to je manja i država.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: