BiH
0

Lagumdžija - Muenta: EBRD treba nastaviti finansiranje izgradnje autoceste

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija primio je danas novoimenovanog direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zapadni Balkan Holgera Muentu.

Tom prilikom su Lagumdžija, koji je i guverner Bosne i Hercegovine pri EBRD-u, i Huenta izrazili spremnost za nastavak uspješne saradnje BiH i EBRD-a te razgovarali o daljnjim aktivnostima te banke u našoj zemlji, čiji je okvir definiran u novoj trogodišnjoj Strategiji EBRD-a za BiH.

Tokom sastanka istaknuta je potreba da EBRD nastavi s podrškom velikim infrastrukturnim projektima u BiH, s posebnim naglaskom na izgradnju cestovne infrastrukture kao što su dionice autoceste na Koridoru 5-C Počitelj - Buna, Zenica - Doboj i Konjic - Mostar.

U narednom periodu očekuje se aktivnije uključivanje EBRD-a i u finansiranje projekata u privatnom sektoru, naročito u oblasti razvoja malih i srednjih poduzeća.

Također, istaknuto je da se očekuje aktivno uključivanje EBRD-a u saradnji s drugim međunarodnim finansijskim institucijama u finansiranje regionalnih projekata koji su definirani kroz novi pristup Evropske unije prema BiH i regionu zapadnog Balkana, a koji akcenat stavlja na transportno povezivanje i ekonomsko upravljanje.

Novi pristup Evropske unije prema BiH na liniji njemačko-britanske inicijative ocijenjen je kao nova šansa za našu zemlju, jer se očekuje da provedba ekonomskih reformi, vladavina prava i jačanje funkcionalnosti države učini BiH atraktivnijom za direktne strane investicije, što bi EBRD-u i drugim međunarodnim finansijskim institucijama omogućilo značajnije učešće u finansiranju projekata u BiH.

"Aktuelne vlasti moraju aktivno raditi na pripremi ovih projekata kako se ne bi gubilo vrijeme do uspostave vlasti na svim nivoima", istakao je Lagumdžija.

Sastanku u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine prisustvovao je i direktor Ureda EBRD-a u BiH Ian Brown, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.