|

Brisel: Pokrenuta EU Strategija za Jadransko-jonski region

Brisel: Pokrenuta EU Strategija za Jadransko-jonski region
3
F
FENA
18.11.2014. u 17:36
8
komentara
3

dijeljenja
Brisel: Pokrenuta EU Strategija za Jadransko-jonski region Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija učestvovao je na oficijelnom pokretanju EU Strategije za Jadransko-jonski region koja je danas održana u Briselu.
Konferenciju je organiziralo Italijansko predsjedništvo Vijećem Evropske unije, u saradnji s Evropskom komisijom, Jadransko-jonskom inicijativom, kojom BiH trenutno predsjedava i italijanskom regijom Marche.

Na konferenciji su, s ciljem usvajanja okvira za implementaciju Strategije, učestvovali predstavnici država i institucija Evropske unije, predstavnici nacionalnih i regionalnih tijela odgovornih za implementaciju EUSAIR-a i upravljanje EU fondovima te regionalnih organizacija i drugih tijela zainteresiranih za njeno provođenje.

Učestvujući u panel diskusiji o temi ''Svi zajedno za EU Strategiju Jadransko-jonskog regiona'', Lagumdžija je naglasio da je nužno da EU strategija za Jadransko-jonski region bude kompatibilna sa novim pristupom EU prema zemljama zapadnog Balkana koji se fokusira na ekonomsku i transportnu povezanost regiona.

"EU Strategija je dodatna platforma za jačanje regionalne saradnje i vrijeme je da počnemo raditi na konkretnim projektima, kao što je izgradnja Jadransko-jonskog koridora i modernizacija pruge Sarajevo - Beograd. Radi se o konkretnim projektima regionalne saradnje čije će benefite osjetiti građani cijelog regiona. Kroz novi pristup EU i regionalnu saradnju moramo se baviti projektima ekonomije, okoliša, obrazovanja i energije, regionalne projekte moramo raditi na način da kroz njih jačamo zajedničko društvo i zajedničku vrijednost u širem regionu", istaknuo je Lagumdžija.

Posebno je podvukao da je lansiranje Strategije EU za Jadransko-jonski region u cijelosti na liniji novog pristupa Evropske unije prema Bosni i Hercegovini koji na prvo mjesto stavlja ekonomske i socijalne reforme, vladavinu prava, jačanje borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te jačanje administrativnih kapaciteta države.

"Ovo je još jedna nova šansa za Bosnu i Hercegovinu i veoma je bitno da novoformirane vlasti prihvate ove prioritete kao platformu za djelovanje", rekao je.

U tom smislu je podržao stav Vijeća za vanjsku politiku EU da će novi pristup Evropske unije prema BiH u vidu pisanog programa biti dostavljen nadležnim institucijama na izjašnjavanje i prihvatanje sa precizno definiranim konkretnim rokovima i nosiocima pojedinih aktivnosti programa.

Preuzimanje tako definiranog programa značilo bi odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji u sebi sadrži korake čije ispunjavanje otvara prostor za predaju aplikacije za članstvo BiH u EU.

Lagumdžija je još jednom naglasio da novi pristup prema BiH ne znači snižavanje kriterija, nego drugačiji redosljed obaveza i reformi i proaktivni angažman EU i zemalja članica uz aktivan pristup iz BiH.

Izrazio je spremnost da BiH kao zemlja koja je trenutno predsjedavajuća Jadransko-jonskom inicijativom da svoj puni doprinos njenom provođenju, saopćeno je iz Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...