{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija i Čović: Moramo postići dogovor prije odlaska u Brisel

S
6.9.2013. u 16:08
7
81
Lagumdžija i Čović: Moramo postići dogovor prije odlaska u Brisel
7
Predsjednici HDZ-a BiH i SDP-a BiH Dragan Čović i Zlatko Lagumdžija ocijenili da je, pred novu rundu dijaloga na visokom nivou sa EU o procesu pristupanja BiH u Briselu 1. oktobra, neophodno održati pripremni sastanak lidera šest vladajućih političkih partija na nivou BiH i SDA.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Čović i Lagumdžija saglasni su da bi on trebalo da bude održan u drugoj polovini septembra, nakon bilateralnih konsultacija među strankama.

Na tom sastanku političkih lidera mora biti postignut napredak o ključnim pitanjima na putu evropskih integracija - provođenju odluke Evropskog suda u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci" i pitanju vojne imovine, jer u suprotnom nema smisla odlaziti u Brisel, smatraju lideri SDP-a i HDZ-a BiH.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Lagumdžijom u Sarajevu, Čović je upozorio da su predizborne aktivnosti već započele i da bi bilo opasno ne postići dogovor o odluci "Sejdić-Finci" u što kraćem roku.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba


Sagovornici su konstatovali da su principi provođenja odluke Suda u Strazburu, koji su dogovorili politički lideri još prije godinu dana, i dalje prihvatljivi, ali da još nema dogovora o konkretnom modelu.

Predsjednik HDZ-a BiH ocijenio je da je više međusobnog povjerenja ključ za postizanje dogovora. "Razgovarali smo i o mogućnosti da Brisel odustane od ranije predloženih modela, jer onda treba razgovarati o nekim revidiranim prijedlozima", rekao je Čović.

Čović je za narednu sedmicu najavio bilateralne sastanke sa liderima HDZ-a 1990, SDS-a, SBB-a BiH, a za 16. septembar i sastanak sa predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem.

Lagumdžija je istakao da je kod ključnih pitanja, koje je potrebno ispuniti na putu BiH ka EU, među političkim strankama u Federaciji BiH potrebna - inventura. "Kod nas samih dolazi do konfuzije, jer slušamo različite izjave stranačkih čelnika u medijima", pojasnio je Lagumdžija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: