Sastanak u Sarajevu
0

Lagumdžija - Hague: BiH je spremna za dijalog o viznim olakšicama

Anadolija
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Sarajevu sa svojim britanskim kolegom Williamom Haguem, koji se nalazi u posjeti BiH.

Nakon sastanka zatvorenog za medije, ministri su održali zajedničku konferenciju za novinare koju je Lagumdžija iskoristio kako bi zahvalio ministru Hagueu na britanskoj podršci BiH.

"Razgovarali smo o uvođenju ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Velike Britanije u drugu fazu. Siguran sam da ćemo ostvariti odgovarajuću saradnju u kratkom vremenskom periodu, kako bismo već u drugom ili trećem mjesecu naredne godine organizovali poslovni forum u Londonu. Razgovarali smo i o liberalizaciji viznog režima sa Velikom Britanijom i iskazali smo potpunu spremnost da napravimo sve što je do nas, jer bi to puno značilo kako za poslovnu i akademsku zajednicu, tako i za studente i obične ljude u BiH", istakao je Lagumdžija.

On je dodao da, nakon „ispita koji smo položili sa šengenskim projektom“ te liberalizacije viznog režima sa SAD-om, BiH sigurno može očekivati i liberalizaciju sa Velikom Britanijom.

Lagumdžija je rekao kako je na sastanku razgovarano i o tome kako iskoristiti zainteresovanost Ujedinjenog Kraljevstva u daljim procesima euroatlantskih integracija BiH.

On je dodao da je još jedna od tema bila ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, te rješavanje problema sa graničnim prelazima, posebno prelazom u Neumu, te izrazio nadu da će ti problemi biti rješeni na zadovoljstvo svih zainteresovanih strana. Ministar Hague izrazio je zadovoljstvo saradnjom koju ima sa Lagumdžijom i zahvalio na podršci koju je Lagumdžija pružio njegovoj inicijativi pokrenutoj u New Yorku o sprječavanju seksualnog nasilja u konfliktima.

"Rekao sam ministru kada je bio u posjeti Londonu u martu da će Velika britanija biti advokat vašoj zemlji u euroatlantskim integracijama u smislu podrške. Naša je odgovornost, kao vodeće zemlje u Evropskoj uniji, Vijeću sigurnosti UN-a i zemlje koja ima prirodno i jako prijateljstvo sa BiH, da vam pomognemo. Ali, želim jasno reći, da je i vaša odgovornost da se potrudite da se ove stvari dese. Kako sam i jutros spomenuo, BiH može biti članica EU-a samo kao jedinstvena i suverena država", naglasio je Hague.