BiH
6

Lagumdžija: BiH je zemlja koja nudi mnogobrojne mogućnosti

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH dr. Zlatko Lagumdžija sastao se danas, drugog dana zvanične posjete Republici Indiji, u New Delhiju s ministrom za novu i obnovljivu energiju Republike Indije Abdullahom Farooqom te imao uvodno obraćanje na Biznis forumu BiH – Indija "Doing Business with Bosnia and Herzegovina".

Forum su organizirale Vanjskotrgovinska komora BiH, Konfederacija industrije Indije (CII) i Ambasada BiH u New Delhiju, a učestvovalo je stotinjak privrednika iz BiH i Indije.

Farooq je upoznao bosanskohercegovačku delegaciju o planovima i investicijskim potencijalima Indije u domenu obnovljive energije.

Indija je trenutno jedna od vodećih zemalja na svijetu u tehnologijama iskorištavanja biološkog otpada i solarne energije.

Indijska strana je predložila, a bosanskohercegovačka strana prihvatila, da u što skorijem roku indijski eksperti za sve vidove energije posjete BiH i ispitaju mogućnosti unapređenja i daljnjeg razvoja ovog strateškog sektora.

Također je dogovoreno da eksperti dviju zemalja, nakon snimanja stanja na terenu, u smislu izučavanja mogućnosti energetskog sektora, krenu s razmjenom znanja i tehnologija, posebno na planu iskorištavanja biomase, odnosno drvnog i drugog otpada za dobijanje energije.

Nadalje, dogovorena je saradnja i na planu solarne i energije vjetra za što postoje izuzetni potencijali na jugu zemlje.

Lagumdžija i Farooq su saglasni da, nakon početnih ispitivanja i razmjena znanja i iskustava, te utvrđivanja daljnjih razvojnih mogućnosti uslijedi potpisivanje Memoranduma o saradnji u energetskom sektoru, nakon čega bi se prešlo na identificiranje konkretnih poslova i provođenja energetskih projekata u djela.

Na Biznis forumu BiH - Indija, čiji je domaćin bila Konfederacija industrije Indije (CII) predstavljene su mogućnosti za ulaganje u bh. privredu, prednosti komercijalne saradnje s našom zemljom, te razmotrena druga pitanja vezana za unapređenje ukupne poslovne saradnje između dvije prijateljske zemlje.

Obraćajući se Forumu, Lagumdžija je istakao da je BiH zemlja koja nudi mnogobrojne, značajne mogućnosti za poslovanje, zemlja tranzicijske ekonomije s liberalnim trgovinskim režimom, zemlja otvorena za strane investicije i zemlja koja postaje sve atraktivnija za strana ulaganja i trgovinu, što pokazuje i značajan napredak na Forbesovoj listi 2011. godine.

Kao konkurentne sektore koji bi mogli biti zanimljivi indijskim privrednicima Lagumdžija je naveo poljoprivredu i prehrambenu industriju, automobilsku i metalnu industriju, drvoprerađivački sektor, građevinarstvo, energetski sektor (izgradnja novih i razvoj postojećih HE i TE i elektrodistribucijske mreže), infrastrukturu/transportna mreža (izgradnja Koridora 5C, željeznica, aerodroma) tekstilnu industriju i turizam, te IT/telekomunikacijski i sektor zaštite okoliša.

Lagumdžija je predstavnike indijskih finansijskih institucija i indijske privrednike pozvao da posjete BiH kako bi se detaljnije upoznali s privrednim potencijalima naše zemlje, te da uspostave saradnju s bh. kompanijama i ulažu u našu zemlju.

Lagumdžija je prisustvovao i potpisivanju Memoranduma o razumijevanju između Konfederacije industrije Indije i Vanjskotrgovinske komore BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.