Privreda
26

Lagumdžija u Moskvi otvorio privredni forum BiH - Ruska Federacija

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija boravi u dvodnevnoj posjeti Ruskoj Federaciji, na poziv Vlade Ruske Federacije.

Lagumdžija je danas, prvog dana posjete, u Moskvi održao predavanje u Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o temi "Nova regionalna paradigma na Balkanu - Uloga ključnih aktera", nakon čega je obraćanjem otvorio Privredni forum Bosna i Hercegovina - Ruska Federacija.

Na Forumu, koji se održava u okviru Lagumdžijine posjete Ruskoj Federaciji, učestvuju predstavnici 27 kompanija iz cijele BiH, predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), Vanjskotrgovinske komore BiH, Privredne komore Ruske Federacije, te predstavnici više od 100 ruskih kompanija, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Lagumdžija je otvarajući privredni forum kazao da je Rusija svjetski relevantno tržište bogato prirodnim resursima, interesantno i bosanskohercegovačkim kompanijama. Istakao je da u ekonomskim odnosima dviju zemalja postoje pozitivna sjećanja iz nekadašnjih vremena, te da kompanije iz BiH na tržištu Ruske Federacije nisu ni nove ni nepoznate, ali je proces povratka bh. privrednika na rusko tržište proces ponovnog otkrivanja ovog tržišta, jer se ono promjenilo.

Kazao je da izvozno orijentirane bosanskohercegovačke firme i ruski investitori trebaju biti u fokusu daljnje saradnje, te da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH biti u funkciji njihovog sve većeg prisustva u BiH.

Lagumdžija je potcrtao da je do sada najbolja ekonomska saradnja ostvarena u sektorima energetike, građevinarstva, farameceutske industrije, sektoru proizvodnje i prerade hrane i turizmu, te ocijenio da se saradnja može ostvariti u skoro svim privrednim oblastima. Naglasio je da su iz tog razloga u Moskvu doputovali predstavnici tridesetak bh. kompanija, svi sa dobrim idejama i kvalitetnim projektima, te pozvao učesnike Foruma da isti iskoriste za uspostavljanje novih, kvalitetnih poslovnih kontakata i zaključivanje konkretnih poslovnih projekata.

Izrazio je spremnost Ministarstva vanjskih poslova BiH, te Ambasade BiH u Moskvi a uskoro i Počasnog konzulata BiH da nakon privrednog foruma i posjete pomognu u ostvarivanju kontakata i nastavljanju aktivnosti započetih na današnjem forumu.

"Možemo konstatirati da se ukupni bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije, pa u okviru njih i ekonomski bilateralni odnosi, dobro razvijaju i imaju pozitivan trend. Postoji želja obje strane za unapređenje saradnje. O tome svjedoči i ovaj Privredni forum i veliki broj bh. privrednika koji je došao zainteresiran da posluje ovdje u Ruskoj Federaciji. U budućnosti odnose treba da ispunjavamo novim sadržajima i u kvalitativnom i kvantitativnom smislu, a za to postoje dobri potencijali i perspektive", kazao je Lagumdžija.

Lagumdžija se danas u Moskvi u odvojenim susretima sastao sa šefom Federalne agencije za tehničko reguliranje i metrologiju Ruske Federacije (Rosstandardt) i kopredsjedavajućim Međudržavne komisije za praćenje trgovinsko ekonomske saradnje BiH i Ruske Federacije Grigorijem Elkinom, te čelnicima vodećih ruskih firmi kao što su Zarubežnjeft, Sberbank i druge. Lagumdžija je tokom susreta s kopredsjedavajućim Elkinom istakao zainteresiranost BiH za nastavak rada Mješovite komisije za praćenje trgovinsko ekonomske saradnje BiH i Ruske Federacije, koja, kako je ocijenio, treba da preuzme ključnu ulogu u unapređenju ekonomske saradnje dviju zemalja, te dogovori mape puta za okončanje dogovora i potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i Sporazuma o uzajamnoj zaštiti investicija između dvije zemlje, navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.