Deset godina od prijema
2

Lagumdžija: BiH je imala veliku korist od članstva u VE

SRNA
Zlatko Lagumdžija (Foto: SRNA)
Zlatko Lagumdžija (Foto: SRNA)
Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je da je tokom protekle decenije Vijeće Evrope igralo značajnu ulogu u procesu demokratske tranzicije BiH, te da su BiH i njeni građani od članstva u ovom tijelu imali veliku korist.

Obraćajući se Parlamentarnoj skupštini VijećaEvrope, povodom desete godišnjice prijema BiH u članstvo najstarije panevropske organizacije, Lagumdžija je istakao da je Vijeća Evrope dao potpuno novu dimenziju spoljnoj politici BiH, u kontekstu zajedničkih evropskih vrijednosti – jačanja demokratije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

On je ocijenio da članstvo BiH u Vijeća Evrope ima isti značaj kao i put zemlje ka Evropskoj uniji, uzimajući u obzir da je provođenje uslova Vijeća Evrope, naročito u slučaju "Sejdić-Finci", u isto vrijeme i jedan od preduslova za kandidaturu BiH za članstvo u EU. 

Govoreći o presudi Evropskog suda za ljudska prava, on je naglasio da postoji snažna politička volja svih političkih partija u parlamentu BiH da ona bude primijenjena, te da će BiH nastaviti da sarađuje sa Vijećem Evrope na promociji njegovih vrijednosti.

Lagumdžija je rekao da BiH može biti ponosna, jer je od prijema u članstvo 2002. godine postala članicom velikog broja konvencija Vijeća Evrope, te je do danas potpisala i ratifikovala njegovih 80 konvencija i protokola, a delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope je od početka vrlo aktivna. 

On je ocijenio da napredak postignut proteklih godina, naročito kroz zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i prijem u Partnerstvo za mir sada treba biti konsolidovan uz snažan napredak u ekonomskim i političkim reformama u zemlji. 

Lagumdžija je podsjetio je da je prije deset godina BiH bila ispred ili na istom nivou sa Crnom Gorom i Srbijom kada je riječ o evropskim integracijama, a danas, nažalost, zaostaje za susjedima. 
U tom kontekstu Lagumdžija je naveo da put naprijed vidi kao trougao čije stranice čine povjerenje, zajednička vizija budućnosti zemlje u Evropskoj uniji i NATO-u i volja lokalnih političkih grupacija, te da je potrebno da se načini novi zamah za promjene u BiH i otvori put za napredak o pitanjima od suštinskog značaja za sve građane.

Tokom posjete Strazburu Lagumdžija se u odvojenim susretima sastao sa predsjednikom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Jean-Claudeom Mignonom, generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjornom Jaglandom, komesarom za ljudska prava Vijeća Evrope  Nils Muiznieks, te izvjestiocima Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Karin Voldset i Egidijusom Vareikisom. 

Zvaničnici Vijeća Evrope su čestitali BiH desetu godišnjicu prijema i izrazili zadovoljstvo zbog napretka koje je BiH ostvarila u posljednje vrijeme, kao i nadu da će proces reformi biti nastavljen. Posebno su naglasili potrebu što skorijeg provođenja odluke u slučaju "Sejdić – Finci". 

Lagumdžija je u Strazburu otvorio i izložbu posvećenu desetoj godišnjici prijema BiH u Vijeće Evrope, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.