{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija se sastao s generalnim sekretarom Vijeća Evrope

F
7.5.2012. u 18:10
0
0
Lagumdžija se sastao s generalnim sekretarom Vijeća Evrope
0
Lagumdžija se sastao s generalnim sekretarom Vijeća Evrope
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se danas u Sarajevu s generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjørnom Jaglandom koji na Lagumdžijin poziv boravi u našoj zemlji povodom desete godišnjice njenog prijema u ovu organizaciju.
Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog posjete i zahvalio sagovorniku za stalan interes Vijeća Evrope za prilike u BiH, kao i za podršku zemlji tokom proteklih deset godina, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ponovio je konstataciju koju je izrekao tokom nedavnog obraćanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope da za BiH i njene građane članstvo izuzetno značajno kako zbog demokratizacije zemlje tako i zbog evroatlantskih integracija.

Ministar Lagumdžija je istakao da su prioritetne aktivnosti BiH prema Vijeću Evrope ispunjavanje svih postprijemnih obaveza, ustavna reforma, odnosno implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH i imenovanje predstavnika BiH u komitetima i radnim tijelima Vijeća Evrope.

U tom smislu izrazio je punu spremnost Vijeća ministara BiH da ove aktivnosti privede kraju što prije.

Generalni sekretar Jagland je zahvalio Lagumdžiji za poziv da posjeti Bosnu i Hercegovinu i čestitao desetu godišnjicu članstva u Vijeću Evrope.

Istakao je da je usklađivanje Ustava BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima jedna od najvažnijih postprijemnih obaveza i izrazio nadu da će napori koji se u BiH poduzimaju u cilju implementacije presude u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH uskoro dati očekivani rezultat.

Generalni sekretar Jagland je izrazio spremnost Vijeća Evrope da nastavi da podržava Bosnu i Hercegovinu, kao i aktivnosti njenih predstavnika u Vijeću Evrope te da kroz ured Vijeća u Sarajevu nastavi da podržava daljnju demokratizaciju zemlje.

Ministar Lagumdžija i generalni sekretar Jagland su razgovarali i o predstojećem sastanku Komiteta ministara Vijeća Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: