Lagumdžija: BiH i Finska trebaju unaprijediti ekonomsku saradnju

F
FENA
16.1.2013. u 13:52
1
24
Lagumdžija: BiH i Finska trebaju unaprijediti ekonomsku saradnju
1
Lagumdžija: BiH i Finska trebaju unaprijediti ekonomsku saradnju
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija primio je ambasadora Republike Finske za BiH sa sjedištem u Ljubljani Pekka Metsoa.
Lagumdžija i ambasador Metso su ocijenili da su odnosi Bosne i Hercegovine i Finske dobri i prijateljski, pri čemu je veoma značajna podrška Finske evropskim integracijama naše zemlje.

Sagovornici su konstatovali da bi održavanje redovnih političkih konsultacija dvaju ministarstava vanjskih poslova, kao i intenzivirano širenje ugovorne regulative između dvije države značajno doprinijelo unapređenju saradnje.

Lagumdžija je tokom razgovora izrazio nadu u unapređenje skromnih odnosa dviju zemalja u ekonomskoj oblasti, koji su nedovoljno razvijeni, kako po značaju direktnih stranih ulaganja, tako i u pogledu vanjskotrgovinske razmjene, iako za navedeno, kako je ocijenio, postoji značajan potencijal.

U tom kontekstu, Lagumdžija je izrazio posebnu zainteresiranost Bosne i Hercegovine za povećanje obima trgovinske robne razmjene, povećanje investicija i saradnju s Finskom u oblasti turizma, obrazovanja, naučnih istraživanja i novih tehnologija, kao i za saradnju na polju zaštite okoliša i korištenja obnovljivih izvora energije.

Šef bosanskohercegovačke diplomatije je kao jedan od konkretnih koraka u pravcu unapređenja ekonomske saradnje istakao mogućnost saradnje između FIPA-e BiH i agencije Invest in Finland te ocijenio da značajnu ulogu u razvoju odnosa dviju zemalja može imati i bh. dijaspora u Finskoj, navodi se u saopćenju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: