Vijeće za regionalnu saradnju
3

Lagumdžija: BiH će dati punu podršku Goranu Svilanoviću

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija pozdravio je aktivnosti Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), izrazivši spremnost BiH da pruži punu podršku aktivnostima novoizabranog generalnog sekretara RCC-a Gorana Svilanovića.

Lagumdžija je danas u Beogradu učestvovao na sastanku ministara inostranih poslova država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) tokom kojeg je ocijenio da je regionalna saradnja posljednjih godina u značajnoj mjeri unaprijeđena.

"Iako regionalna saradnja često uključuje evropske integracione procese, ona ne treba da se doživljava samo kao uslov Evropske unije, već kao potreba regiona za saradnjom koja je dobila značajan podsticaj i mehanizme od Evropske unije", naglasio je on.

Lagumdžija je istakao opredijeljenost Vijeća ministara BiH da 2012. godinu učini godinom progresa, naročito kada je u pitanju proces približavanja Evropskoj uniji, dodavši da su u tom smislu učinjeni značajni pomaci u posljednjih nekoliko mjeseci.

S tim u vezi naglasio je da je prioritet implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”, na čemu se, kako je rekao, intenzivno radi, a što će otvoriti put za nastavak napredovanja BiH na putu evropskih integracija.

Tokom boravka u Beogradu, Lagumdžija se u odvojenim susretima sastao sa zamjenikom premijera Turske Alijem Babadžanom, zamjenikom premijera Srbije Ivicom Dačićem, ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem i predsjednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem.

Razmijenjena su mišljenja o stanju u regionu, te aktuelnoj situaciji u zemljama, sa posebnim osvrtom na ekonomsku saradnju i evroatlantske integracije, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.