BiH
25

Kupusović: Klimatske promjene donose neizvjesnost

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Direktor Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu Tarik Kupusović rekao je Srni da se majska katastrofa uzrokovana poplavama nije mogla izbjeći, ističući da se u narednom periodu treba uzeti u obzir klimatske promjene i sve što one donose.

Kupusović je naveo da se rizici od poplava jedino mogu smanjiti sistemom akumulacija uz pasivne mjere, nasipe, pripremljene službe civilne zaštite i sve subjekte u sistemu.

"Poplave su na pojedinim izmjerenim mjestima najveće u posljednjih 120 godina", rekao je Kupusović, dodavši da kada je riječ o rijeci Savi, vodeni nivo viši za 140 centimetara od mjerenja koja su započeta 1900. godine.

Kupusović je kao uzroke visokih voda i bujica naveo degradaciju životne sredine koja uključuje sječu šume, ostavljanje divljih deponija na obalama rijeka, nelegalnu gradnju na nestabilnim terenima, kao i siromaštvo građana koje je izraženo u periodu nakon 90-tih godina prošlog vijeka.

Prema njegovim riječima, iz tog začaranog kruga mora se izaći proaktivno, koristeći raspoložive resurse, i to ne zarad profita već radi interesa građana.

"Obilne padavine su posljedica ciklona koji se rijetko javlja i koji je bio nad sjeveroistočnim dijelom BiH, te Srbije i Hrvatske", rekao je Kupusović.

Kupusović je, tokom današnje javne tribine u Doboju, koja je organizovana u okviru programa "Budi u toku - legislativa u sistemu zaštite od poplava", procijenio da u narednom periodu usljed klimatskih promjena može doći i do scenarija sa mnogo katastrofalnijim posljedicama.

"Klimatske promjene su realnost sa kojom se moramo suočiti u svim sektorima", istakao je Kupusović, dodavši da niko ne zna šta će biti za 10 do 20 godina, jer su sve dosadašnje kalkulacije do 90-tih bile na bazi mjerenja bez klimatskih promjena.

On je naveo da se radi ozbiljan projekat na nivou bazena rijeke Dunav, kao i potprojekat rijeke Save kako bi se takve stvari preduprijedile.

Kupusović je na primjeru Miljacke u Sarajevu ukazao na lošu sinhronizaciju, čiji uzrok nije međuentitetska saradnja.

Prema njegovim riječima, vodeni talas Miljacke je bio niži u odnosu na period od prije pet do šest godina, ali usljed prebacivanja nadležnosti za rukovođenjem brane na Bembaši, koja je nastala tokom 60-tih godina prošlog vijeka, dio Baščaršije je potopljen.

Današnju javnu tribinu u okviru programa "Budi u toku - legislativa u sistemu zaštite od poplava", organizovala je dobojska nevladina organizacije "Topeer".