Humanitarna izložba u BlackBoxu
23

Kupite fotografije i pomozite djeci koja se liječe na KCUS-u

Piše: E. G.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U galeriji BlackBox u Sarajevu u četvrtak navečer je otvorena humanitarna izložba koju je organizirao Foto-video klub Valter. Cilj je prikupiti novac za Odjeljenje dječije i adolescentne psihijatrije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Ovo je prva izložba humanitarnog karaktera Valtera, a svoje fotografije je izložilo sedam fotografa.

"U dogovoru sa KCUS-om napravili smo izložbu 30 naših fotografija sa motivima planina Bjelašnice i Vlašića te Ramskog jezera. Interesantno je za fotografije Ramskog jezera to što su na njima prizori koje više nećete moći vidjeti, jer su te lokacije koje su na fotografijama sada potopljene. Tu se vide ostaci jedne stare mahale koju smo fotografisali i otrgnuli od zaborava", kazao je Džafer Tanović, predsjednik Foto-video kluba "Valter".

Fotografije se mogu kupiti po cijeni od 100 KM, a izložba će biti otvorena do 21. marta. Svi zainteresirani fotografije mogu kupiti od 10 do 18 sati u galeriji BlackBox. Fotografije su zaštićene UV folijom.

"Ta djeca za koju će ići novac su nažalost pomalo i zaboravljena, ovo je naš način da im pomognemo", dodaje Tanović.

Medicinska sestra Sabaheta Brkić, koja radi na ovom odjelu, kaže da je na Dječijoj i adolescentnoj psihijatriji trenutno smješteno 20 djece.

"Uvjeti na odjelu su dosta dobri. Što se tiče novca koji ćemo dobiti od prodaje ovih fotografija, kao tim se još nismo dogovorili u šta konkretno ćemo ga uložiti, ali jedno je sigurno, iskoristit ćemo ga u nešto dobro što će koristiti toj djeci", kazala je Brkić.

Autori fotografija su Džafer Tanović, Denis Dobardžić, Edis Muratović, Eldin Hasanagić, Muhamed Borović, Sulejman Omerbašić i Zenir Šuko.