Program želi testirati sa strankama
0

Kukić zatražio još 7 dana za pripremu i razgovore

SRNA
Slavo Kukić
Slavo Kukić
Kandidat Predsjedništva BiH za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slavo Kukić zatražio je od Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH da za sedam dana odgodi donošenje mišljenja - preporuke za njegovo potvrđivanje na ovu funkciju.

Kukić, koji je napustio sjednicu Komisije, rekao je novinarima da ne zna kakav će stav Komisija zauzeti o njegovom zahtjevu.

On je svoju odluku obrazložio time da još nema parlamentarne većine kojoj bi mogao da predstavi svoj program, da je tek jučer dobio službenu informaciju da ga je Predsjedništvo BiH izabralo za kandidata i da želi da razgovara sa rukovodstvima političkih partija zastupljenih u parlamentu BiH.

Kukić je dodao da sa članovima Komisije nije razgovarao o svom programu rada, već da je načelno odgovarao na postavljena pitanja.

On je naglasio da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ne može zakazati sjednicu na kojoj bi potvrdio njegov izbor, bez prethodnog mišljenja Komisije.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH danas zasjeda u Sarajevu, a na dnevnom redu je usvajanje zapisnika konstitututivne sjednice ovog tijela. 

"Imam svoj program, ali taj program, budući sam ja nestranačka ličnost, moram testirati sa strankama koje bi trebale praviti parlamentarnu većinu. Dakle, na ta pitanja nisam odgovarao. Odgovarao sam na druga pitanja i temeljem toga zamolio Komisiju da mi da dodatnih sedam dana“, kazao je Kukić.

Predsjednik ove komisije Božo Ljubić ranije je rekao da će Komisija i Kolegijum pripremiti sve da bi Predstavnički dom mogao da odlučuje o prijedlogu Predsjedništva BiH za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Predsjedništvo BiH predložilo je prije dva dana Parlamentarnoj skupštini BiH Slavu Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Kukić, koji je kandidat stranaka okupljenih oko platforme, dobio je sedam bodova, kandidat Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović šest, a kandidat dva HDZ-a Borjana Krišto pet bodova.