Komisija za pripremu izbora VM BiH
0

Odgođeno donošenje mišljenja o Slavi Kukiću

SRNA
Foto: Radio Slobodna Evropa
Foto: Radio Slobodna Evropa
Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH odgodila je za sedam dana donošenje mišljenja, preporuke za potvrđivanje Slave Kukića na funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Za prolongiranje odluke bile su stranke potpisnice platforme, DNZ, Stranka za bolju budućnost, a protiv ovog prijedloga bila su dva HDZ-a i stranke iz RS-a.

Predsjedavajući Komisije Božo Ljubić ocijenio je neprihvatljivim i neozbiljnim to što je Kukić tražio sedam dana odgađanja radi pripreme svog programa, navodeći da BiH, prolongiranjem rješavanja pitanja imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara,  ulazi u neizvjesno razdoblje i da jedino preostaje da se to učini nakon ljeta.

Član Komisije iz SNSD-a Drago Kalabić smatra ovaj Kukićev zahtjev "šarlatanstvom" i "tragi-komičnom situacijom u jednoj režiji", ocijenivši da se "čeka vrijeme za ništa". 	On je novinarima nakon sjednice Komisije rekao da Kukić o svom programu sada nema razloga da razgovara sa bilo kojom partijom.

Član Komsije iz SDS-a Aleksandra Pandurević ocijenila je rezultate današnje sjednice ponižavajućim za sve učesnike, pa i za samog Kukića. Ona je pozvala lidere SDP-a i HDZ-a Zlatka Lagumdžiju i Dragana Čovića da se što prije sastanu, kako bi se postigao dogovor o parlamentarnoj većini i time riješio vakuum nastao neformiranjem vlasti.

Asim Sarajlić iz SDA rekao je da je odluka o odgodi mišljenja bila motivisana iz čisto ljudskih razloga, odnosno "da pojedincima treba dati šansu", te da će to biti prilika da Kukić pokuša da ubijedi političke partije u parlamentu BiH u svoj program.

Saša Magazinović iz SDP-a rekao je da "Kukić ima ogromnu volju da tokom razgovora sa liderima parlamentarnih stranaka modifikuje svoj program rada".
Mišljenje Komisije nije obavezujuće za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ali se bez njega, sjednica Doma o potvrđivanju Kukića na mjesto mandatara Vijeća ministara ne može održati.

Kandidat Predsjedništva BiH za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slavo Kukić zatražio je danas od Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH da za sedam dana odgodi donošenje mišljenja, preporuke za njegove potvrđivanje na ovu funkciju.

Kukić je ovu odluku pojasnio time da još nema parlamentarne većine kojoj bi mogao predstaviti svoj program, da je tek juče dobio službenu informaciju da ga je Predsjedništvo izabralo za kandidata i da želi da razgovara sa rukovodstvima političkih partija zastupljenih u parlamentu BiH.

Predsjedništvo BiH predložilo je prije dva dana Parlamentarnoj skupštini BiH Slavu Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Kukić, koji je kandidat stranaka okupljenih oko platforme, dobio je sedam bodova, kandidat Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović šest, a kandidat dva HDZ-a Borjana Krišto pet bodova.