Nacrt zakona
372

KS: Roditelji koji ne upišu dijete u vrtić godinu prije škole bit će kažnjeni s 500 KM

Piše: M. N.
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Nacrt zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo predviđa kaznu u visini od 500 KM za roditelje ukoliko ne upišu svoje dijete u predškolsku ustanovu godinu dana pred polazak u osnovnu školu. Obavezno je pohađanje programa predškolskog odgoja i obrazovanja u trajanju od 150 sati.

Ukoliko je dijete bilo odsutno više od 25 posto sati obaveznog programa, osim u slučaju bolesti, predškolska ustanova mu neće izdati potvrdu o pohađanju programa predškolskog odgoja i obrazovanja. Obavezni program realizira se jednom sedmično u trajanju od po dva sata.

Prilikom upisa djeteta u predškolsku ustanovu, roditelj mora donijeti ljekarsko uvjerenje u kojem se navodi da je dijete zdravo, u protivnom, predškolska ustanova koja upiše dijete bez ljekarskog uvjerenja može biti kažnjena novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM.

Ista novčana kazna predviđena je ako broj djece u odgojnim grupama nije u skladu s Pedagoškim standardima i normativima, ukoliko ustanova ne omogući zatečenoj djeci nastavak započetog predškolskog odgoja i obrazovanja, ne ostvaruje obavezni, cjeloviti razvojni i kompenzacioni program, realizira programe odgojno-obrazovnog rada koje nije donio nadležni organ te ako profil i stepen stručne spreme i broj radnika nisu u skladu s Pedagoškim standardima i normativima.

Direktor ustanove bit će kažnjen novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM, odnosno od 2.000 KM do 5.000 KM za navedene stavke.

Također, predškolska ustanova dužna je organizirati ljekarski pregled radnika (jednom godišnje), vršiti ocjenjivanje radnika, voditi propisanu dokumentaciju i evidenciju i redovno dostavljati godišnji program rada, kao i izvještaj o radu ustanove. Ukoliko ne ispoštuje ove odredbe kažnjavaju se ustanova i direktor novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 3.000 KM.

Ukoliko sekretar predškolske ustanove nije u pisanoj formi upozorio na nezakonito postupanje direktora i upravnog odbora predškolske ustanove, može se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM, a istu visinu kazne platit će upravni odbor za nezakonit rad.

Cijenu boravka djeteta u predškolskoj ustanovi utvrđuje osnivač, a za svako sljedeće dijete iz iste porodice cijena boravka se umanjuje najmanje za 20 posto od utvrđene cijene za prvo dijete.

"U realizaciji programa odgojno-obrazovnog rada uz odgajatelja mogu biti angažirane i osobe bez radnog iskustva, s visokom, višom ili srednjom stručnom spremom odgojno-obrazovnog ili medicinskog smjera u svojstvu asistenta i volontera, bez zasnivanja radnog odnosa. Ove osobe ne mogu samostalno realizirati program odgojno-obrazovnog rada. Angažuje ih direktor predškolske ustanove, uz saglasnost ministra", navodi se Nacrtu zakona.

U uvodu je naglašeno kako ovaj Nacrt zakona počiva na dokumentima EU i UN-a te osigurava pretpostavke za daljnji razvoj i unapređenje predškolskog odgoja i obrazovanja u KS u oblastima rane detekcije i intervencije, inkluzije i eliminisanja diskriminacije. Također, omogućava ustanovama za odgoj i obrazovanje djece i omladine s poteškoćama u razvoju da mogu osnovati predškolsku ustanovu.

"Poseban naglasak u tekstu zakona je stavljen na obavezu ustanova internatskog tipa da pored zbrinjavanja djece od rođenja obavezno osiguraju uvjete za ranu detekciju i intervenciju u skladu s potrebama djece, kao i u predškolskim i ustanovama za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju za djecu od šest mjeseci do polaska u osnovnu školu, u programe i tretmane u skladu s potrebama i u najboljem interesu svakog djeteta", kazali su iz Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS.