BiH
0

KS možda neće dobiti novog ministra obrazovanja nakon Damira Marjanovića

Piše: E. G.
Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
U Vladi Kantona Sarajevo ministri se, od posljednjih izbora, smjenjuju kao svjetla na semaforu. Naročito to vrijedi za resor obrazovanja. Međutim, Damir Marjanović bi mogao biti posljednji u ovom mandatnom periodu, iako više neće biti prvi čovjek Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS.

Nakon podnošenja neopozive ostavke, čekao je mjesecima da ga Skupština KS razriješi dužnosti, kako je poznato, to se nije dogodilo, pa je Marjanović odbio dolaziti na posao pet dana uzastopno kako bi u skladu sa propisima dobio otkaz.

Ono što slijedi je izbor novog ministra obrazovanja ili će tu dužnost obavljati neko od postojećih ministara u Vladi, odnosno premijer Suad Zeljković. Vjerovatnije je da će se dogoditi ovo drugo.

Komisija za izbor i imenovanje Skupštine KS će na sutrašnjoj sjednici razriješiti dužnosti ministra Marjanovića.

"Nedolaskom na radno mjesto on po automatizmu ostaje bez posla i mi mu sutra samo formalno kucamo rješenje o prestanku radnog odnosa. Prema novom Zakonu o Vladi, premijer ima mogućnost nekoga od ministara ovlastiti da preuzme upravljanje tim Ministarstvom ili tu obavezu preuzeti na sebe. To je već na Suadu Zeljkoviću i zavisi od onoga što on planira. S druge strane, najnormalnije bi bilo da se izabere novi ministar na tu funkciju, ali ja u to ne vjerujem, zato što u Skupštini nema većine koja bi izglasala izbor novog ministra obrazovanja", kazao je za Klix.ba Elmedin Konaković, predsjednik Komisije za izbor i imenovanje.

Pored toga, postoji i varijanta da sekretar Ministarstva preuzme obavljanje dužnosti ministra, a da premijer potpisuje akte. Ministarstvo će i dalje funkcionirati bez ministra, ukoliko ne dođe do izbora novog, smatra Konaković.

Podsjećanja radi, Marjanović je treći ministar obrazovanja od izbora 2010. godine. Prije njega tu funkciju su obavljali Emir Suljagić, koji je podnio ostavku, i Fahrudin Oručević, koji je smijenjen prilikom izbora nove Vlade KS.