{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krug 99 sačinio "platformu za izlazak iz stanja socijalnog bunta"

F
12.2.2014. u 16:20
17
50
Krug 99 sačinio "platformu za izlazak iz stanja socijalnog bunta"
17
Krug 99 sačinio "platformu za izlazak iz stanja socijalnog bunta"
Foto: Klix.ba
Asocijacija nezavisnih inetelktualaca "Krug 99" je povodom aktuelnih dešavanja u BiH sačinila prijedlog "Platforme za izlazak iz stanja socijalnog bunta".
Prijedlog pored ostalog podrazumijeva i odgovornost svakog čovjeka u BiH, a posebno aktera javnosti, da ne dozvole manipuliranje sa opravdanim socijalno ekonomskim zahtjevima kako u stranačke svrhe, svrhe anarhije, tako i u preusmjeravanje energije opravdanih protesta u međuetničko nepovjerenje i sukobljavanje

Krug 99 smatra da je aktuelno stanje socijalnog bunta izazvano dubokim ekonomskim, socijalnim i političkim problemima u kojima živi građanstvo preko dvadeset godina, te je neophodno distancirati opravdani bunt od svih oblika nasilja, paljenja i uništavanja javne i privatne imovine i koji, po broju kao mala skupina izvršilaca, nisu reprezetenti građana i njihovih zahtjeva.

Asocijacija je mišljenja da na zahtjeve građana treba odgovoriti demokratskim sredstvima razumne politike, a na postupke nasilja treba odgovoriti mjerama na zakonu zasnovanih sankcija, te da je nužno nastaviti reformu policije i civilne zaštite u funkcionalnom okviru države.

Krug 99 apeluje na građane da nastave sukcesivna protestna okupljanja u demokratskoj i dostojanstvenoj formi sve dok nosioci vlasti ne donesu svima razumljive i neophodne, konkretne mjere za promjenu stanja u zemlji.

Pored ostalog, ova Asocijacija intelektualaca smatra da je prvi, neposredni postupak svih društvenih aktera zahtjev za hitnim uspostavljanjem funcionalnih institucija, namjesto onih smijenjenih ili u ostavci.

"Taj postupak mora biti i legalan i legitiman. Legalitet će se mjeriti kroz poštovanje demokratskih procedura, a legitimitet uspostavljen kroz odmjereni dijalog demokratskih izabranih predstavnika u institucijama vlasti sa spontano uspostavljenim socijalnim, građanskim grupama i organizacijama. Isključivost bilo koje strane samo će voditi u nove konflikte bez rješenja, kao i strančarenje u uslovima socijalnog bunta, takođe", stoji u saopćenju.

Naglašava se da treba prihvatiti, za početak, i privremene mjere socijalne pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva i radništva, pogotovo u onim firmama koje godinama ne primaju plaće, nemaju zdravstveno osiguranje ili povezan radni staž, kao i mjere pomoći poboljšanja socijalnog standarda studenata, prevoza đaka, te da "mora biti sačuvano dostojanstvo građana koji su dovedeni u stanje socijalne potrebe".

Također, Krug 99 poziva aktere vlasti da u dijalogu sa ekspertima, neideologiziranim skupinama intelektualaca i znalaca, otvore pitanja kako posljedica tako i dubljih uzroka socijalnog bunta da se ono ne bi pretvorio u trajno stanje konflikata bez rješenja.

Postojeća vlast jeste izgubila legitimitet kod građana, ali je legalna sve dok ne bude izabrana nova i to se ne smije dovoditi u pitanje jer je stanje anarhije gore od toga.

Naglašavaju da od visokog predstavnika međunarodne zajednice treba zahtijevati poduzme mjere iz nadležnosti koje ima za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako bi se zaustavila opasnost destabilizacije i destrukcije demokratskog poretka i institucija BiH, i da preuzme svoje obaveze iz Aneksa X u punom kapacitetu o dodatnim nadležnostima države BiH (čl. 3 st.5) koje bi mogle integrisati državu.

Također, PIK treba odmah razmotriti problem legitimiteta vlasti u BiH i osnovanost potrebe za vanrednim izborima, uključujući i mjere za koje je ovlašten Visoki predstavnik u vanrednim okolnostima.

"Apelujemo na članove PIK-a da shvate ozbiljnost situacije, prevaziđu unutrašnje podjele i da omoguće Visokom predstavniku međunarodne zajednice da poduzme mjere iz nadležnosti koje ima za dosljedno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u svim njegovim segmentima kako bi se zaustavio trend destabilizacije i destrukcije države BiH i njenih institucija", stoji u saopćenju Kruga 99.

Naglašava se i to da je nužna promjena strategije Evropskog parlamenta i Evropske komisije prema BiH kao postkonfliktnom društvu, a vezano za rezoluciju EP o napretku BiH usvojene 6. februara 2014.godine

Na kraju se naglašava da vjerske zajednice, obrazovne institucije, kulturna društva i mediji moraju činiti veće napore na moralnoj obnovi društva i odgoju omladine jer „mi narod BiH moramo vjerovati da je sloboda i prosperitet, bratska solidarnost i jednakost među ljudima moguća i potrebna“, rečeno je u saopćenju Kruga 99.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: