BiH
2

Salih Fočo: Treba da se konačno čuje glas naroda

Anadolija
Protesti koje građani Bosne i Hercegovine već deseti dan organizuju sasvim sigurno se mogu označiti kao socijalno-ekonomske prirode i zahtjeva koje oni upućuju, kazao je danas profesor Salih Fočo.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Govoreći na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 pod nazivom "Kako dalje iz socijalnog bunta", Fočo je istakao kako su uzroci ovakvog stanja u BiH višestruki, a temeljni uzrok počinje 1994. godine, kada je Predsjedništvo BiH donijelo zakon o podržavljenju društvene i radničke imovine, te odatle počinju veliki socijalni i ekonomski problemi u BiH.

"Iskorak je prvi u promjeni ambijenta u kojem se BiH nalazi, što podrazumijeva promjenu ekonomskog i političkog sistema, te socijalne pozicije građana. Nužno je poduzeti niz koraka, depolitizaciju života, da politika bude jedan od segmenata kreiranja društvenih promjena, da se konačno čuje glas naroda koji učestvuje u promjenama, te uvažavanje nevladinog sektora koji je do sad bio potpuno zanemaren. Samo tako će biti moguće promijeniti ambijent i stanje i odnose u BiH", istakao je Fočo, dodavši da je u BiH potrebno promijeniti i vrijednosni sistem, jer danas na svim nivoima vlada nekompetencija.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Do izražaja mora doći rad, znanje, sposobnost, vrijednost i poštenje, kazao je Fočo, dodavši da u novom vrijednosnom sistemu treba postaviti stvari na drugačiji način. On je dodao kako smatra da će ovaj socijalni bunt pomoći da se odnosi u BiH promijene nabolje.

Politički sistem koji je BiH dobila Dejtonskim sporazumom, generisao je ekonomsku krizu, tvrdi profesor Suad Kurtćehajić. Politička oligarhija razmišlja samo o svojim interesima, a u proteklih 20 godina situacija je takva da se oformila jedna nova klasa, od vlastodržaca i nosilaca direktorskih funkcija.

"Promjena vlasti nije jedino rješenje. Mi moramo promijeniti milje u kojem će naši državni funkcioneri djelovati. Pod hitno treba napraviti specijaliziranu organizaciju koju su napravili i u Hrvatskoj i nazvali je USKOK, Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala. Da se donese poseban zakon po kojem će to tijelo djelovati i da se tim zakonom utvrde njihove nadležnosti i status, te postupak oduzimanja nelegalno i neosnovano stečene imovine. Tek kad se to uradi i kad se naprave ingerencije da se 'krupne ribe' procesuiraju i nađu iza rešetaka, onda će to biti najbolja satisfakcija za narod, a velika opomena političarima koji budu na vlasti", poručio je Kurtćehajić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

On je dodao i da je krajnje vrijeme da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko krene da ispunjava svoje obaveze, što je pomaganje uspostave institucija BiH.

"Institucije BiH nisu samo one predviđene članom 3., njih deset. Postoji jedan član u Dejtonu koji ne može niko da razriješi osim visokog predstavnika, a tiče se dodatnih nadležnosti. On je jedini krajni tumač, tako je zapisano Dejtonom. Kada se BiH integriše, doći će strani kapital u BiH", istakao je Kurtćehajić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Ekonomske funkcije države uopšte nisu pravilno određene Dejtonskim ustavom, rekao je profesor Anton Jekauc. On je dodao da trenutno privreda mnogo trpi, te da su procjene da se radi o desetinama miliona KM.

"Ali, privreda doživljava i neko pročišćenje, jer jasno je da model u kojem živimo više ne može opstati. Mi se moramo okrenuti budućnosti, javnom i privatnom partnerstvu, moramo natjerati Parlament da donese zakone koji su kočnica našem razvoju, desetak privredno-sistemskih zakona. Privreda što gubi usljed blokada, ostvariće ubrzanje u radu Parlamenta, da se nedostajeći zakoni u najkraćim procedurama usvoje", naglasio je Jekauc.