BiH
0

Krug 99 osudio napad na Američku ambasadu u Sarajevu

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Sulejman Redžić kazao je danas da je ta nevladina organizacija najoštrije "osudila pokušaj oružanog napada na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu".

"Pucanj u zgradu Ambasade SAD prije svega je pucanj u državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Taj neprijateljski čin je dobra lekcija institucijama sistema u BiH na svim nivoima organiziranja da se moraju razvijati efikasniji mehanizmi izgradnje države i njene odbrane, te zaštite sigurnosti građana i njihove imovine", istaknuo je Redžić.

Uvodničar redovne sesije Kruga 99 u nedjelju je bio reditelji i direktor East West centra Haris Pašović koji je govorio o temi "Čemu kultura".

Stav Kruga 99 je da kultura u BiH može učiniti mnogo više u približavanju tradicionalnih različitosti i smanjiti evidentnu podijeljenost bh. društva.

"Zbog toga odnos države prema kulturi mora biti korjenito promijenjen. Ulaganje u kulturu je prvi ozbiljniji korak u spašavanju bh. društva i multiklturalne Bosne i Hercegovine", istaknuo je Redžić.