BiH
161

Kroz mrklu noć kolona ogorčenih radnika ide ka Orašju

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Kolona radnika iz četiri preduzeća, Konjuh, Aida, Livnica čelika i Dita, kroz mrklu noć ide iz pravca Pelagićeva, preko Lončara, ka Orašju. Plan o spavanju u Pelagićevu je propao, jer se nije mogao pronaći adekvatan smještaj.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Radnici su potom jednoglasno odlučili da krenu dalje, a Crveni križ iz Orašja će ih rasporediti na više lokacija kako bi se odmorili i prespavali još jednu noć daleko od kućnog praga.

"Ujutro ćemo krenuti dalje. Nismo precizirali termin. Potreban nam je odmor, a pošto granica nije daleko, nećemo ni žuriti", kaže Zikrija Đulović, predsjednik Sindikata Livnice čelika.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

Nekoliko radnica prevezeno je u Orašje jer zbog bolova u nogama i drugih zdravstvenih problema nisu mogle nastaviti pješačenje. Ostale radnice su zajedno sa svojim kolegama u koloni.

"Niko nam se iz Vlade TK nije obratio. Tražimo da svi podnesu ostavku. I Vlada, ali i Skupština TK", kaže Mujo Gavranović, podpredsjednik Sindikata Konjuha.

Radnicima koji nemaju odgovarajuće putne isprave rečeno je kako neće moći preći granicu te da će shodno zakonskim procedurama protiv njih biti podnesene prekršajne prijave.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba

"Neka pišu šta hoće. Kada pređemo u Hrvatsku poslat ćemo novac da to plate", govori poluozbiljno Zikrija Đulović.

Pred njima je put od petnaestak kilometara do Orašja, a onda još jedna besana noć. Ogorčenje zbog odluka Vlade TK ne jenjava...