|

Devet radnika ima pasoše, neizvjestan polazak ka granici

Devet radnika ima pasoše, neizvjestan polazak ka granici
109
Piše: D. Brkić
27.12.2014. u 09:58
72
komentara
109

dijeljenja
1/6 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
2/6 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
3/6 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
4/6 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
5/6 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
6/6 Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Nakon (ne)prospavane noći oko 150 radnika iz četiri preduzeća, Dite, Aide, Konjuha i Livnice čelika, traži da u Orašje dođu novoizabrani predsjednik Skupštine TK Senad Alić, potpredsjednik Skupštine TK Slađan Ilić i predsjednici klubova parlamentarnih stranaka kako bi sa njima održali sastanak.
"Neka sa sobom povedu novog mandatara za saziv Vlade TK, oni znaju ko je to, i da mu radnici odmah kažu koja četiri prioritetna zahtjeva mora riješiti već u januara 2015. godine", kaže Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Dite.

Nije poznato kada će i hoće li radnici krenuti ka granici sa Hrvatskom. Iz kolone koja je sinoć smještena u Osnovnu školu tek osam radnika ima važeće putne isprave, dok iz kolone koja je smještena u prostorijama MZ Centar u Orašju samo jedan radnik ima validan pasoš.

"Mnogo je radnika sa povredama, faktički desetkovani smo. Mi koji imamo pasoše nećemo ostaviti naše radne kolege. Pratit ćemo šta će se događati tokom dana. U Tuzli se okupljaju naše kolege, daju nam podršku i to nam u ovom trenutku puno znači", kaže Mehmedović.

Radnici imaju informaciju kako će im biti omogućen ulazak u Hrvatsku i obezbjeđen smještaj u blizini Županje. Također, radnici imaju informaciju da je novac za jednokratnu pomoć uplaćen na račune centara za socijalni rad u Tuzli i Živinicama.

"Sada više novac nije u pitanju. Sa nama se ne mogu igrati. Nismo mi djeca. Neka danas dođu u Orašje, neka vide 70 kilometara koje smo prepješačili i neka održe sastanak sa nama", kaže Mehmedović.

Radnici ističu fenomenalan doček aktivista Crvenog krsta/križa i neformalnih udruženja građana u Orašju, koji su se pobrinuli i još uvijek se brinu da im ništa ne nedostaje.
Prijavi grešku


Komentari (72)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...