Podaci analize
167

Krizni štab: Situacija u Sarajevu još uvijek nije zabrinjavajuća, nemamo eksponencijalni rast zaraženih

A. Z.
Epidemiologinja Anisa Bajramović i direktor JU "Dom zdravlja" KS Muhamed Ahmić
Epidemiologinja Anisa Bajramović i direktor JU "Dom zdravlja" KS Muhamed Ahmić
Krizni štab Kantona Sarajevo na današnjoj konferenciji za medije predstavio je analizu epidemiološke situacije koja je rađena od 1. juna do 3. augusta 2020. godine, ali u prezentovane podatke uključeni su i oni od prethodna dva dana. Tvrde da situacija u Kantonu Sarajevo još uvijek nije zabrinjavajuća.

Prema podacima analize, u Kantonu Sarajevo potvrđena je zaraza kod 2.877, a aktivna su 1.342 slučaja.

Prosječan dnevni broj zaraženih u junu bio je 11,5 osoba, a u julu se broj naglo povećao pa je tako već 2. jula registrovano 107 zaraženih osoba u jednom danu. U julu su u prosjeku dnevno testirane 323 osobe, a zaraženih je bilo 65,4 osobe dnevno.

"Otprilike imamo sedmični rast od 10 posto. Na sedmičnom nivou imamo linearni rast broja oboljelih, nemamo eksponencijalni rast, to bi značilo da svaki dan imamo stopostotni rast. Situacija još nije zabrinjavajuća", kazala je epidemiologinja Anisa Bajramović.

Od 21. jula do 3. augusta imali smo između 60 i 75 hospitaliziranih, što je 5 posto u odnosu na broj oboljelih.

"Jučer smo imali 13 hospitalizacija u jednom danu, ali držimo se prosjeka koji je predvidio WHO", rekla je Bajramović.

Među zaraženima je 48 posto žena i 52 posto muškaraca, a među 42 preminule osobe, 10 je žena i 32 muškarca. Prosječna dob preminulih je 64 godine.

"Kada je riječ o dobnoj distribuciji oboljelih, imamo 67 zaražene djece u dobi od 0 do 6 godina (2,46 posto), od 7 do 14 godina je 2,5 posto zaraženih, a od 15 do 18 je 2 posto. U dobi od 0 do 18 godina imamo ukupno 7 posto oboljelih", rekla je Bajramović.

Najveći broj oboljelih su osobe od 36 do 50 godina - 30 posto, zatim od 19 do 35 godina - 28 posto.

"Što se tiče distribucije po općinama, u Starom Gradu trenutno imamo 158 aktivnih slučajeva, u Centru 220, u Novom Sarajevu 212, Novom Gradu 410, Ilidži 151, u Hadžićima 53, Vogošći 94, Ilijašu 42 i Trnovu 2. Aktivnih slučajeva na 10.000 stanovnika u Starom Gradu i Centru je 41, u Vogošći 36, Novom Gradu 35 i Novom Sarajevu 31", istakla je Bajramović.

Navela je da su osnovni izvor zaraze članovi porodičnih klastera i da se veći broj zaraženih pojavi istovremeno. Analiza je pokazala da se u većini slučajeva prvooboljeli zarazi na poslu te da su najugroženiji zaposleni u kancelarijama. Također, analiza je pokazala da većina zaposlenih tokom pauza ne drži distancu i ne nosi maske.

Drugi izvor zaraze su, kako je navedeno, importovani slučajevi iz susjednih zemalja, ali i iz Skandinavije, Njemačke i Turske.

Direktor Javne ustanove Dom zdravlja KS Muhamed Ahmić je pozvao građane na odgovornost ističući da su zdravstvenim radnicima otežani uslovi rada i da su na izmaku snaga.

Član Kriznog štaba KS Kemal Beganović istakao je da dnevni broj potvrđenih slučajeva ne prikazuje stvarno stanje i da je meritorni podatak broj slučajeva na sedmičnom nivou.