Ima pravne probleme
24

Poljski sudija pobjegao u Bjelorusiju i zatražio politički azil, tvrdi da SAD uvlače Poljsku u rat

F. H.
Foto: Belta.by
Foto: Belta.by
Sudac Vojvodskog upravnog suda u Varšavi Tomasz Szmydt pobjegao je iz Poljske i zatražio politički azil u Bjelorusiji. U Poljskoj ga se tereti zbog skandala povezanog sa ucjenom i diskreditovanjem drugih sudija.

Bjeloruska državna novinska agencija Belta organizovala je s njim konferenciju za novinare, na kojoj je sudac rekao da je bio prisiljen napustiti Poljsku zbog neslaganja s postupcima poljskih vlasti. Poljski mediji i vlasti zasad nisu komentarisali situaciju.

"Zašto sam došao ovdje? To je izraz protesta protiv načina na koji se vodi politika prema Bjelorusiji i Rusiji. Zahvaljujući činjenici da Ja sam ovdje, mogu slobodno govoriti. Situacija je takva da Amerika želi uvući Poljsku u rat, u zonu sukoba", kazao je Szmydt.

On je tvrdio i da je proganjan i da su mu prijetili zbog njegovog nezavisnog političkog stava, a tokom konferencije je kazao i da službeno podnosi ostavku.

Tokom cijele konferencije Szmydt je hvalio Lukašenka i njegovu pratnju. Pred kraj konferencije, Szmydt je počeo tražiti pomoć od bjeloruskog lidera.

"Želio bih si dopustiti da se obratim direktno predsjedniku Aleksandru Lukašenku. Ispričavam se zbog svoje smjelosti, ali dopustit ću si zatražiti skrbništvo, zaštita predsjednika i Bjelorusije općenito", kazao je Szmydt.

Tomasz Szmydt bio je uključen u suđenje u Poljskoj zbog takozvanog "hejterskog skandala". Zajedno sa sada već bivšom suprugom Emilijom Szmydt i sucem Arkadiuszom Tihotskim, na računu "Mala Emmy" objavili su diskreditirajuće i netačne informacije o drugim pravnicima, koji su se tada protivili reformi pravosudnog sistema. Svoje postupke pravdali su time da je Schmidtu "takva aktivnost bila potrebna da napreduje na ljestvici".

Ovo nije prvi slučaj da poljski građani bježe u Bjelorusiju i tamo traže azil.

Prije dvije godine, tokom migracijske krize na poljsko-bjeloruskoj granici, poljski vojni oficir Emil Czeczko pobjegao je u Bjelorusiju. Dezerter se popeo preko ograde i zatražio politički azil u zemlji.

U intervjuu bjeloruskim propagandistima ispričao je kako su poljski graničari navodno pucali na migrante i da je on lično u tome sudjelovao. Četiri i pol mjeseca nakon dezerterstva objesio se.