BiH
0

Krivokapić: Zemlje regiona treba zajedno da idu ka EU

FENA
Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić ocijenio je danas u Banjoj Luci da sve zemlje regiona zajednički treba da se kreću ka Evropskoj uniji.

Ukazujući na potrebu saradnje i razmjene iskustava na tom evropskom putu, Krivokapić je kazao da njegova zemlja svoj put u EU „vidi kao put na dobrobit svojih susjeda“.

Crna Gora ponovo nudi BiH sporazum o dvojnom državljanstvu, koji bi, kaže, bio na dobrobit svih građana, te se nada da će to pitanje biti uskoro riješeno.

Mnoga životna pitanja građana podstiču parlamanti, kazao je Krivokapić nakon današnjeg razgovora s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, a zajednički su izrazili nadu da će situacija na Kosovu biti riješena mirnim putem, bez jednostranih poteza, a uz dijalog strana, što bi trebalo da doprinese smirivanju stanja u čitavom regionu.

Radojičić je istakao da između RS-a i Crne Gore nema otvorenih političkih pitanja te da se „može govoriti o primjeru dobrosusjedske saradnje na Balkanu“.

„Ipak, imamo malo čudnu situaciju da, iako nema političkih problema između BiH i Crne Gore, nije potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu, koji postoji sa Srbijom i Hrvatskom, s kojima ima i nekih otvorenih pitanja“, konstatirao je Radojičić.

Optužio je bivšeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića da je ranije onemogućio sporazum o dvojnom državljanstvu te je izrazio interes da se obnove razgovori o toj temi.

Saradnju u oblasti parlamenata RS-a i Crne Gore treba, kazao je, još više unaprijediti, kao i ekonomsku pri čemu se očekuje dogovor o zajedničkoj sjednici dviju vlada.