Sve u skladu s Ustavom
0

Kritike Dodiku zbog negiranja Dana državnosti BiH

Sarajevo-x.com
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Pred Dan državnosti BiH 25. novembar Milorad Dodik je ponovno uzburkao strasti i iskazao svoje, od prije poznate stavove kojima osporava državnost BiH kazavši da Dan državnosti "ne postoji ni u jednom zakonu niti u zvaničnom aktu BiH, te da se ne može obilježavati kao praznik institucija BiH".

Ovaj put se Dodik obratio stranim ambasadorima u BiH, napominjući ih da se "radi o očiglednom kršenju važećih propisa i ignorisanju Ustava BiH koji je dio međunarodnog ugovora".

No, da je u cijeloj priči Dodik najmanje upoznat sa važećim propisima, jasno se vidi iz saopćenja koje je izdalo Ministarstvo vanjskih poslova BiH na čelu sa Svenom Alkalajem.

Ministarstvo podsjeća sve građane Bosne i Hercegovine, uključujući i Milorada Dodika na činjenicu da je Skupština Republike Bosne i Hercegovine 1995. godine donijela Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti. Iste godine je i Predsjedništvo BiH donijelo Ukaz o proglašenju Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti.

Članom 2. Aneksa II Ustava Bosne i Hercegovine predviđeno je da “Svi zakoni, propisi i sudski poslovnici, koji su na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostat će na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti Bosne i Hercegovine.”

Ministarstvo vanjskih poslova podsjeća da Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti nije u suprotnosti s Ustavom BiH, niti je njegova ustavnost ikada osporena, a kako se Parlamentarna skupština BiH kao nadležni organ još uvijek nije odredila o zvaničnim praznicima Bosne i Hercegovine, navedeni zakon ostaje na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH također podsjeća na izjavu Igora Radojičića, predsjednika Narodne skupštine entiteta RS, kada je u vezi sa Zakonom o zabrani nošenja zara i feredže, koji je usvojen davne 1950., rekao da "prema principu pravnog kontinuiteta, još uvijek su na snazi zakoni iz bivše SFRJ i bivše BiH ukoliko nije donijet nikakav novi zakon u određenoj oblasti ili postojeći zakon eksplicitno stavljen van snage".

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaključuje da se isti princip mora primjenjivati i na Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti.