Adil Osmanović na pressu SDA
0

"Nije prihvatljivo da se MUP-u RS nameće krsna slava"

Piše: A. Panjeta
Adil Osmanović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Adil Osmanović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Potpredsjednik SDA Adil Osmanović na redovnoj press konferenciji ove stranke osudio je nedavno okupljanje članova Ravnogorskog četničkog pokreta u Banjoj Luci, pismo Milorada Dodika upućeno ambasadorima akreditiranim u BiH, a osudio je i posjetu ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića Trebinju, povodom obilježavanja krsne slave MUP-a RS.
Adil Osmanović:
Adil Osmanović: "SDA osuđuje okupljanje četnika u Banja Luci" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Osmanović je, najavljujući učešće predsjednika SDA Sulejmana Tihića na stručnoj konferenciji o kompatibilnosti Ustava BiH sa EU, koja će se održati u Italiji, kazao kako će Tihić tu priliku iskoristiti "da inicira razgovore o rješavanju nagomilanih problema, a prije svega u vezi sa formiranjem Vijeća ministara BiH te ispunjavanjem uslova za podnošenje aplikacije za kandidatski status u EU". O odgovornosti lidera SDA i ostalih članova "šestorke" za nagomilane probleme nije bilo govora.

Istaknuto je i kako će SDA nastaviti insistirati na postizanju i provođenju Sporazuma o etničkoj zastupljenosti na glavnim pozicijama u institucijama BiH koje su, kazao je Osmanović, u skladu sa dosljednim poštivanjem slova Dejtonskog sporazuma.

"Zbog stalnog preglasavanja unazad pet godina od strane srpskih i hrvatskih stranaka, napravljen je debalans na štetu Bošnjaka, zbog čega se od 77 BiH institucija Bošnjaci, umjesto na 33, nalaze na 26 čelnih pozicija, Srbi na 24 koliko im i pripada te Hrvati na 20 umjesto na 13", kazao je Osmanović, dodajući kako se Bošnjaci nalaze na čelu "manje značajnih institucija koje raspolažu znatno manjim budžetskim sredstvima". Tako prema računici SDA, Bošnjaci preko svojih čelnih pozicija raspolažu sa oko 77 miliona maraka, Srbi sa 175 miliona, a Hrvati sa čak 200 miliona KM.

Osuđujući okupljanje pripadnika Ravnogorskog pokreta u Banjoj Luci na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Osmanović je rekao da će njegova stranka insistirati na zahtjevima za usvajanje Zakona o zabrani djelovanja fašističkih i neofašističkih organizacija koji, kazao je, do sada nije usvojen zbog protivljenja stranaka iz Republike Srpske.

"Organizovanje četničkog marširanja sa vidno istaknutim fašističkim simbolima i obilježjima na dan parafiranja Dejtnoskog mirovnog sporazuma je šamar predstavnicima demokratske i antifašističke javnosti te međunarodne zajednice u BiH. Zabrinjava što takva okupljanja podržavaju vladini predstavnici RS", kazao je Osmanović, a osvrnuo se i na Dačićevu posjetu Trebinju i proslavi krsne slave MUP-a RS:

"Ova posjeta ne doprinosi unapređenju dobrosusjedskih, bilateralnih odnosa BiH i Republike Srbije. U sekularnoj, multietničkoj državi kakva je BiH nije prihvatljivo da se vjerski praznici i pravoslavne slave nameću kao znamenje institucija entiteta, posebno MUP-a RS u kojem rade i muslimani, katolici te pripadnici drugih vjeroispovijesti", kazao je Osmanović.

Osuđujući Dodikovo pismo upućeno ambasadama i međunarodnim predstavnicima u BiH u kojima ih "upozorava" na obilježavanje 25. novembra kao Dana državnosti BiH, Osmanović je rekao da se radi "o još jednoj u nizu plasiranih neistina i manipulacija". Podsjetio je da su Daytonskim sporazumom preuzeti zakoni RBiH koji nisu u suprotnosti sa Ustavom, dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti BiH".

"Iz toga je jasno da je Ustavom BiH koji je potpisao i tadašnji predstavnik RS Nikola Koljević, potvrđen kontinuitet BiH kao države, ali i svih propisa koji su tada važili. Jedan od njih je i Zakon o državnim praznicima. Zato, svim Bosankama, Hercegovkama, Bosancima i Hercegovcima od srca želimo sretan 25. novembar - Dan državnosti BiH", kazao je Osmanović u svom obraćanju predstavnicima medija.