BiH
1

Kritično zagađenje zraka jučer u Sarajevu

FENA
Smog u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Smog u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kritične vrijednosti zagađenja zraka zbog koncentracija lebdećih čestica koje nastaju kao produkti sagorijevanja iz dimnjaka i automobilskih auspuha izmjerene su jučer u glavnom gradu BiH.

Prema podacima mjerne stanice Bjelave Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH prisutvo sumpordioksida i ugljenmonoksida su jučer u Sarajevu bili u niskom stepenu zagađenja u zraku.

Prekjučer su parametri zagađenja zraka u Sarajevu bili u neznatnim vrijednostima, dok je 2. decembra prisustvo lebdećih čestica bilo u prekomjernim vrijednostima.

Jučerašnji dan sa kritičnim vrijednostima zagađenja zraka je, kako kažu u Odsjeku za kvalitet zraka, jedan od dana koji će biti česti tokom zime. To će, kao i svake godine, trajati do marta.

Problem zagađenja zraka u bh. gradovima tokom zime postaje sve izraženiji. Zimski smog poseban je problem u Sarajevu. Individualna ložišta, posebno na čvrsto gorivo, koje kao energent posljednjih zima koristi sve veći broj domaćinstava te povećanje broja automobila u glavnom gradu BiH, dovode tokom zime do visokih koncentracija zagađenja zraka.

Praćenje kvaliteta zraka u Bosni i Hercegovini vrši se od 1967. godine. U Sarajevu i na Ivan-sedlu su automatske stanice Federalnog hidrometeorološkog zavoda koje omogućavaju kvalitetnija i preciznija mjerenja kvalitete zraka.

Veći broj stanica za mjerenje kvalitete zraka je u nadležnostima kantona, općina i proizvodnih pogona.

Na skali mjerenja zagađenja zraka koncentracija lebdećih čestica, sumpordioksida i ugljenmonoksida označavaju se zelenom bojom za nisko zagađenje, narandžastom za prekomjerno zagađenje, dok je ljubičastom označeno kritično zagađenje zraka kakvo je jučer bilo u Sarajevu.