Sjednica Kolegija
13

Krišto, Zvizdić i Radmanović danas o uvođenju moratorija na daljnje povećanje akciza na cigarete

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Članovi Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici razmatrat će Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, a kojim je predloženo uvođenje zabrane povećanja akciza na cigarete u narednih nekoliko godina.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto i njeni zamjenici Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović danas će održati drugu sjednicu Kolegija Zastupničkog doma PSBiH.

Na dnevnom redu nalazi se zahtjev zastupnika Damira Arnauta za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, Priјеdlоg zаkоnа о izmјеnama i dopunama Zаkоnа о patentu i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini.

Što se tiče Zakona o akcizama BiH, na ovaj način Vijeće ministara BiH predložilo je Parlamentarnoj skupštini BiH da usvoji dopune zakona kojim će biti uvedena zabrana povećanja akciza na cigarete u narednih nekoliko godina.

Dopunama zakona specifična akciza na cigarete u 2019., 2020. i 2021. godini utvrđuje se u iznosu 75,00 KM na 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 cigareta, čime se uvodi moratorij na daljnje povećanje akciza na cigarete.

Krišto, Zvizdić i Radmanović izjasnit će se i o Prijedlogu odluke o osnivanju Ad hoc komisije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za provođenje postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, a čiji je predlagač Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Članovi Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici razmatrat će dvanaest odluka i rješenja vezanih za radno-pravni status izabranih zastupnika.

I to potvrđivanje rješenja o sticanju statusa stalno zaposlenog zastupnika za Envera Bijedića, Dragana Bogdanića i Vojina Mitrovića, potvrđivanje rješenja o pravu na naknadu troškova smještaja, odvojenog života i posjete porodici za zastupnike Envera Bijedića, Miru Pekić i Borjanu Krišto, potvrđivanje rješenja o nastavku korištenja prava na naknadu troškova odvojenog života i posjete porodici za zastupnika Šemsudina Mehmedovića, potvrđivanje rješenja o pravu na naknadu za korištenje privatnog vozila u službene svrhe za zastupnike Vojina Mitrovića, Dragana Bogdanića, Aidu Baručiju i Jasmina Emrića i potvrđivanje Odluke o pravu na razliku plaće za zastupnika Dragana Bogdanića.

Nakon sjednice Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je i sjednica Kolegija Zastupničkog doma PSBiH u proširenom sazivu, odnosno sjednica članova Kolegija sa šefovima stranačkih klubova.

Na dnevnom redu nalaze se tri tačke i to utvrđivanje prijedloga za izbor članova stalnih komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dogovor o radu 2. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Utvrđivanje Kalendara aktivnosti Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za februar 2019. i tekuća pitanja.

Još uvijek nije poznato da li će SNSD danas pokrenuti pitanje smjene zamjenika predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića, odnosno da li će tražiti da se na dnevni red sutrašnje sjednice Zastupničkog doma PSBiH stavi i ovo pitanje.