Pola godine ne zasjedaju
53

Krišto sazvala sjednicu Kolegija Parlamenta BiH, na dnevnom redu "odvojeni život" zastupnika

Piše: Er. M.
Krišto, Zvizdić i Radmanović (Foto: H. M./Klix.ba)
Krišto, Zvizdić i Radmanović (Foto: H. M./Klix.ba)
Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, doma koji više od pola godine nije održao nijednu sjednicu, Borjana Krišto zakazala je za srijedu sjednicu Kolegija Zastupničkog doma PSBiH, a na kojoj će biti govora o radno-pravnom statusu državnih zastupnika.

Kao posljednja tačka dnevnog reda nalaze se tekuća pitanja, odnosno potvrđivanje Rješenja o pravu na naknadu troškova smještaja i odvojenog života za zastupnicu Snježanu Novaković-Bursać, potvrđivanje rješenja o pravu na naknadu troškova odvojenog života za zastupnika Zlatana Begića i potvrđivanje Rješenja o pravu na naknadu za korištenje privatnog vozila u službene svrhe za zastupnika Mirsada Kukića.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto i njeni zamjenici Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović razmatrat će i zahtjev zastupnika Mirjane Marinković-Lepić i Predraga Kojovića da se Priјеdlоg zаkоnа о izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine razmatra u skladu s članom 132. stav (2) Poslovnika Zastupničkog doma Paralmentarne skupštine BiH i određivanje nadležne komisije za razmatranje.

Pročitajte koliko bh. parlamentarci dobijaju novca pored plaća: Paušali, odvojeni život...

Za šest mjeseci samo sedam državnih zastupnika uputilo prijedloge novih zakona

Pored toga, na dnevnom redu naći će se i Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH, određivanje nadležne komisije za razmatranje Izvještaja o realizaciji programskih planova BHT1, BH Radija 1, Muzičke produkcije BHRT-a i Multimedije BHRT-a za 2018. te programskih planova, određivanje nadležne komisije za razmatranje Izvještaja o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH za 2018. godinu, određivanje nadležne komisije za razmatranje Izvještaja o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH za 2018. godinu, određivanje nadležne komisije za razmatranje Godišnjeg izvještaja Centralne banke BiH za 2018. godinu, određivanje nadležne komisije za razmatranje Izvještaja o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2018. godini, određivanje nadležne komisije za razmatranje Izvještaja o aktivnostima Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine za 2018. godinu, određivanje nadležne komisije za razmatranje Informacije o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine i određivanje nadležne komisije za razmatranje zastupničke inicijative Mirjane Marinković-Lepić.

Inače, stalna radna tijela, odnosno parlamentarne komisije, još uvijek nisu formirane u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Razlog za to je isti kao i razlog zbog kojeg ovaj organ zakonodavne vlasti nije zasjedao: političke blokade SNSD-a.

Krišto, Zvizdić i Radmanović razmatrat će još zahtjev Ustavnog suda BiH za dostavu odgovora, kao i informaciju Ureda agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava o postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava u predmetu Svetozar Pudarić protiv Bosne i Hercegovine.