Prvo obraćanje
58

Krišto: Izbor zastupnika HDZ-a, SDA i SNSD-a za članove Kolegija Parlamenta BiH je naznaka koalicije

Piše: Er. M.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izjavila je da je današnji izbor Denisa Zvizdića (SDA) i Nebojše Radmanovića (SNSD) za članove Kolegija Zastupničkog doma PSBiH naznaka nove koalicije, ali da sve ovisi o predsjednicima političkih stranaka.

Krišto je nakon izbora na mjesto predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kazala da će se ponašati odgovorno i učiniti sve što od nje očekuje baza, odnosno ljudi koji su joj ukazali povjerenje.

"Naravno i svi drugi ljudi, jer mi koji smo izabrani imamo dužnost i obavezu ponašati se odgovorno prema svim narodima i građanima BiH, a kako bismo njihov život učinili dostojnim čovjeka i prosperitetnijim", rekla je Krišto.

Ocijenila je da će se teško napraviti bilo kakav iskorak na reformskom putu ako se BiH ne napravi zemljom jednakopravnih naroda i građana.

"To ne zavisi samo od mene pojedinačno, već od svih zastupnika i svih političkih stranka koje imaju odgovornost za napredak BiH", kazala je Krišto.

Na pitanje da li je izbor zastupnika HDZ-a, SNSD-a i SDA za članove Kolegija Zastupničkog doma PSBiH zapravo naznaka koalicije, Krišto je odgovorila da o tome ne bi još govorila.

"Za formiranje izvršne vlasti slijede dogovori političkih stranaka. To nije samo puki dogovor, jer trebaju se dogovoriti programi, kao i način rada. Vjerovatno od toga zavisi ko će biti parlamentarna većina. Naravno da jeste naznaka, a da li će tako biti, ja ne bih o tome govorila. O tome treba da govore predsjednici političkih stranka", rekla je Krišto.

Krišto je komentarisala i izjavu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka koji je rekao kako u HDZ-u postoji mnogo frustracija.

"Možda ste vi to čuli, ali ja više ne slušam šta govori visoki predstavnik. Možda on to tako govori iz nekih svoj frustracija", rekla je Krišto.

Ponovo je poručila da je HDZ stava da Željko Komšić za člana Predsjedništva BiH nije legitiman član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.