Zakon o akcizama
0

Krišto i Bosić još nisu dali saglasnost za sazivanje hitne sjednice Zastupničkog doma

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanić i Borjana Krišto još uvijek nisu dali saglasnost za sazivanje hitne sjednice ovog doma, na kojoj bi bio razmatran set zakona kojim je predviđeno povećanje akciza.

Ovu informaciju potvrdio je za Klix.ba predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović.

On nam je kazao da se konsultacije nastavljaju i da još uvijek nema saglanost ostalih članova Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za sazivanje hitne sjednice.

Da bi sjednica Zastupničkog doma bila zakazana potrebno je da dva člana kolegija budu za održavanje hitne sjednice na kojoj bi po hitnoj proceduri bio razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini, kao i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine.

Ukoliko još jedan član kolegija podrži zakazivanje hitne sjednice, prema procjenama Džaferovića ona bi mogla biti zakazana u srijedu.

Za danas je zakazana i sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH tako da će se Krišto najvjerovatnije očitovati o ovom zahtjevu nakon sjednice stranačkog rukovodstva.

Podsjećamo, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH već je usvojio set zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru. Ovi zakoni neće stupiti na snagu sve dok u identičnom tekstu ne budu usvojeni i u Zastupničkom domu.

Zastupnički dom ranije nije podržao da se o zakonima izjašnjava u hitnoj proceduri s obzirom na to da je parlamentarcima u takvim situacijama onemogućeno ulaganje amandmana.

U Pismu namjere MMF-u vlasti iz BiH napisale su: "Da bismo mobilizirali sredstva za investicije u ključnu infrastrukturu, Parlamentarna skupština BiH će do kraja septembra 2016. godine odobriti povećanje akcize na gorivo, uključujući autoplin i biogorivo, za 15 feninga po litru, a dodatni prihodi u iznosu od 10 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Autoceste i Autoputevi, a 5 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Ceste i Putevi. Istovremeno, povećat ćemo akcize na lož-ulje kako bismo premostili cjenovni jaz između različitih kategorija naftnih derivata".