Prebacivanje loptice
55

Krišto: Bošnjački i srpski ministri su krivi što nije razmatran Zakon o krivičnom postupku BiH

Piše: Er. M.
Borjana Krišto (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Borjana Krišto (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izjavila je kako su bošnjački i srpski ministri odgovorni za to što Vijeće ministara BiH nije razmatralo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH čiji je predlagač ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Ona je prokomentarisala i igrarije u vezi s izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH. Naime, na Domu naroda PSBiH usvojen je prijedlog Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH, koji je identičan prijedlogu Ministarstva pravde BiH koji je međunarodna zajednica ocijenila nekvalitetnim. Na drugoj strani, na sjednici Zastupničkog doma PSBiH usvojen je prijedlog Kluba zastupnika iz SDA.

"Ja sam vidjela u medijima da je iz Vijeća ministara BiH sinoć poslano saopćenje kako je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, a čiji je predlagač ministar pravde BiH Josip Grubeša, povučen sa sjednice Vijeća ministara BiH. To nije tačno. Prijedlog ZKP-a je došao od Ministarstva pravde BiH, ali zahvaljujući predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i ministarima iz reda bošnjačkog i srpskog naroda taj zakon nije uvršten", rekla je Krišto.

Ona smatra da se loptica odgovornosti pokušava prebaciti na HDZ-ovog ministra koji je sve uradio, s obzirom na to da zakon postoji, ali ga neko ne želi pustiti u proceduru. Krišto je upitana i o evidentnim kritikama međunarodne zajednice na Grubešin prijedlog izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH.

"Ja uistinu ne znam. Ja sam samo vidjela prijedlog SDA koji je širi od ovog prijedloga koji je sačinila interresorna radna grupa. Želim reći da je to jedan ozbiljan zakon koji treba biti sistemski i na kojem treba počivati vladavina prava i u svakom slučaju treba ga što hitnije pustiti u proceduru", rekla je Krišto.

Što se tiče Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a čiji je predlagač, Krišto je kazala kako se izmjene odnose na povećanje u platnim razredima od 1 do 8 za djelatne vojne osobe.

"Posebno me čude stavovi pojedinih zastupnika koji su protiv povećanja plaća djelatnim vojnim osobama. Dobili smo potvrdu Ministarstva finansija BiH iz kojeg nam je rečeno da se zakon u potpunosti može implementirati na način da ne dolazi do smanjenja osnovice bilo kome i da ne bi došlo do umanjenja plaće ostalim državnim službenicima", rekla je Krišto.

Istakla je da je zbog ovog zakona prozivana kako se bavi predizbornim trikovima, ali da će i dalje istrajati na prijedlogu ovog zakona za koji vjeruje da će dobiti podršku u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.