S velikim potencijalom
792

Kraljeva Sutjeska: Turistički biser Kaknja koji svi žele dodatno obogatiti

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Samostan u Kraljevoj Sutjesci jedan je od najvećih turističkih bisera Zeničko-dobojskog kantona, ali i najvrjedniji, a nakon dvije godine rada u pandemiji koronavirusa od ove sezone otvorio je vrata turistima iz cijele BiH i Evrope.

Nedaleko od Kaknja u istoimenom mjestu Kraljeva Sutjeska smješten je franjevački samostan sa vrijednom bibliotekom koja čuva neke od najvrijednijih zbirki knjiga. Iako su prije pandemije koronavirusa brojali više hiljada posjetilaca godišnje, u vrijeme pandemije koronavirusa uglavnom su to bile pojedinačne i manje grupne posjete.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Međutim, raduje činjenica da je to vrijeme već sada prošlost te da su se turisti i posjetioci, organizovano, ali i pojedinačno, počeli vraćati u Kraljevu Sutjesku. Fra Željko Brkić, gvardijan Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci, nam govori da je pandemija koronavirusa itekako ostavila traga na rad samostana, muzeja i biblioteke.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Do godine pandemije, odnosno 2019. godine, posjete smo imali iz susjednih zemalja, imali smo turistički boom, po našim bilješkama najveći broj posjetitelja u proteklih nekoliko godina. Međutim, pandemija, kada je poremetila mnoge stvari, poremetila je i nas pa smo poštivali epidemiološke mjere i s obzirom na skućeni prostor nismo mogli primati posjetitelje", kazao nam je Brkić.

Dodao je da su u 2020. i 2021. godini imali manje od stotinu posjeta, ali da se početkom 2022. godine vraćaju na 2019. godinu.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Raduje me da imamo posjete već evo nekoliko mjeseci, a najposjećeniji smo od aprila do kraja oktobra, iz tog razloga što je pejzaž okolo samostana u ovom vremenskom periodu najljepši, pa mnogi posjetitelji dolaze i žene posjetiti naše sadržaje", dodaje naš sagovornik.

Ističe da su to uglavnom školske, ali i druge vrste ekskurzija, koje su posebno intenzivne u zadnja dva mjeseca. Čak i iz susjedne Hrvatske posjetioci dolaze preko turističkih agencija koji u svoj program obilaska BiH uvrste i Kraljevu Sutjesku.

Međutim, uprkos svemu, turistička ponuda u Kraljevoj Sutjesci nije toliko šarenolika. Posjetioci na raspolaganju imaju razgledanje samostana, muzeja i biblioteke tok ugostiteljska ponuda ne postoji. Brkić ističe kako je to potrebno promijeniti u narednom periodu čime bi ovo područje dobilo na značaju.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Naša turističko-ugostiteljska ponuda nije bogata jer smo prije 7-8 godina imali turist info koji je preuzimao te obaveze, ali sa smrću osnivača, to se ugasilo. Mi nemamo ponudu suvenira, pića i jela tako da mnogi samo posjete samostan, muzej, biblioteku, ali i najstariju džamiju u Kraljevoj Sutjesci koja se nalazi u neposrednoj blizini", pojašnjava naš sagovornik.

Specifično je i to da Kraljeva Sutjeska nema ni trgovine, zbog čega su mještani primorani svoje namirnice za kuću kupovati u supermarketima u Kaknju ili drugim bližim mjestima. Načelnik Kaknja Mirnes Bajtarević je u ranijem razgovoru na temu razvoja turizma u Općini Kakanj kazao kako je cilj popraviti određen stvari i iskoristiti turističke potencijale ovog područja.

"Posjetitelji su oduševljeni položajem samostana, mnogi ističu tu činjenicu da je mirno mjesto i da mnogi jednostavno koji dođu ovdje dolaze iz tog razloga. Ovdje dođu sa svojim obiteljima i odmore, a često se i vraćaju. Ovo je prilika da kažemo svima da su naša vrata otvorena", zaključio je Brkić.