{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krajišnik može tražiti prijevremeno puštanje na slobodu

S
14.2.2010. u 14:05
0
30
Krajišnik može tražiti prijevremeno puštanje na slobodu
0
Krajišnik može tražiti prijevremeno puštanje na slobodu
Momčilo Krajišnik
Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Momčilo Krajišnik, kojeg je Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora, stekao je pravo da se obrati nadležnima u Hagu za prijevremeno puštanje na slobodu, saopštio je njegov Tim za odbranu.
Krajišnik, koji se od 3. aprila 2000. nalazi u zatvoru, prvo u Hagu, a sada u Belmaršu, u Engleskoj, stekao je to pravo prema engleskom zakonodavstvu, navodi se u saopštenju njegovog Tima za odbranu dostavljenom Srni.

"Uz zahtjev za prijevremenu slobodu, Krajišnik treba da predoči mišljenje vlasti zemlje u koju će se vratiti, kako će na javno mnijenje i političku situaciju djelovati njegov povratak iz zatvora. Pošto Krajišnik želi da se vrati na Pale, odlučio je da se u vezi sa tim pitanjem obrati svim nivoima vlasti u BiH", ističe se u saopštenju.

Tim za odbranu dodaje da će se Krajišnik, pored predstavnika vlasti, obratiti i političkim partijama odnosno strankama čiji su predstavnici u vlasti kojoj se obraća, kao i određenom broju ličnosti i udruženja.

U saopštenju se naglašava da bi Krajišnik želio da dobije odgovore na pitanja: da li ta ličnost ili partija, stranka odnosno organizacija u kojoj je član zna za neki zločin koji je on počinio, osim onih za koje je osuđen pravosnažnom presudom, da li zna za neko pozitivno djelo koje je Krajišnik učinio tokom rata, te da li bi njegov prijevremeni izlazak pogoršao ili poboljšao političku situaciju u opštini, odnosno Republici Srpskoj i BiH ili ne bi značajno uticao ni pozitivno ni negativno.

"Da bi partije, stranke, ličnosti i druge organizacije znale za koja krivična djela je Krajišnik osuđen svi zainteresovani mogu naći njegovu presudu na internetu. Iz presude se može utvrditi da je Krajišnik proglašen krivim, kao član udruženog zločinačkog poduhvata, za deportaciju i progon civilnog stanovništva koja su učinila druga lica 1992. godine u devet opština: Trnovu, Sokocu, Bratuncu, Zvorniku, Bijeljini, Banjaluci, Prnjavoru, Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi", objašnjava Tim za odbranu Momčila Krajišnika.

U saopštenju se dodaje da će se Krajišnik obratiti predsjedniku RS, predsjednicima Narodne skupštine i Vlade RS, Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara i parlamentu BiH, te svim partijama koje čini parlament BiH, kao i Opštini Pale, Gradu Istočno Sarajevo, udruženjima Srpsko građansko vijeće BiH - Mirko Pejanović i Demokratska inicijativa sarajevskih Srba - Jovo Janjić.

Sa istim pitanjima, Krajišnik će se obratiti i Muhamedu Filipoviću, Muhamedu Čengiću, Naimu Kadriću, Bakiru Izetbegoviću, Rasimu Kadiću, Fahriji Karkinu, Juri Pelivanu, Martinu Ragužu, Stjepanu Kljujiću, Niki Staniću, Ivi Komšiću i Jakobu Finciju.

Tim za odbranu je izrazio nadu da će upitani postupiti po savjesti i odgovoriti iskreno i najavljuju da će svi pribavljeni odgovori biti dostupni javnosti.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala je 17. marta 2009. godine pravosnažno osudilo Krajišnika na 20 godina zatvora.

Sudije Žalbenog vijeća su ovom svojom odlukom za sedam godina smanjile kaznu Krajišniku na koju ga je raspravno vijeće osudilo u septembru 2006. godine.

Žalbeno vijeće je djelimično prihvatilo navode iz žalbi samog osuđenog, prijatelja suda i advokata Nejdžela Deršovica, koji je osporavao argumente o Krajišnikovom učešću u udruženom zločinačkom poduhvatu.

U cjelini je odbačena žalba tužioca koji je smatrao da je kazna od 27 godina, izrečena u prvostepenom postupku, preblaga i zahtijevao kaznu doživotnog zatvora.

U pravosnažnu kaznu od 20 godina zatvora uračunato je vrijeme koje je Krajišnik proveo u pritvoru Tribunala, to jest od aprila 2000. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: