{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik: "Garancija Republike Srpske neće izostati"

S
18.2.2010. u 19:53
0
40
Dodik: "Garancija Republike Srpske neće izostati"
0
Dodik: "Garancija Republike Srpske neće izostati"
Milorad Dodik (Foto: Reuters)
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da nema razloga da Vlada ne da garanciju Momčilu Krajišniku u vezi sa prijevremenim puštanjem na slobodu, jer je to radila i ranije u sličnim slučajevima kada je trebalo dati garanciju za ljude koji su dolazili u posjete porodicama.
Dodik je danas novinarima na Jahorini rekao da će u ovom slučaju konačnu odluku dati Haški sud i da su formalno stečeni uslovi za puštanje na slobodu Krajišnika.

Premijer RS rekao je da pozdravlja eventualno oslobađanje Krajišnika.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić na pitanje novinara u Banjaluci da li je dobio zahtjev nekadašnjeg predsjednika Narodne skupštine RS Momčila Krajišnika, odgovorio je da još nije imao priliku da detaljno razmotri zahtjev, koji je juče stigao.

"Juče je u poštu stigao jedan zahtjev koji još nisam imao priliku detaljno proučiti", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.


Krajišnik, kojeg je Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora, stekao je pravo da se obrati nadležnima u Hagu za prijevremeno puštanje na slobodu, saopštio je njegov tim za odbranu.

Krajišnik, koji se od 3. aprila 2000. nalazi u zatvoru, prvo u Hagu, a sada u Belmaršu, u Engleskoj, stekao je to pravo prema engleskom zakonodavstvu.

"Uz zahtjev za prijevremenu slobodu, Krajišnik treba da predoči mišljenje vlasti zemlje u koju će se vratiti, kako će na javno mnjenje i političku situaciju djelovati njegov povratak iz zatvora. Pošto Krajišnik želi da se vrati na Pale, odlučio je da se u vezi sa tim pitanjem obrati svim nivoima vlasti u BiH", ističe se u saopštenju.

Tim za odbranu dodaje da će se Krajišnik, pored predstavnika vlasti, obratiti i političkim partijama odnosno strankama čiji su predstavnici u vlasti kojoj se obraća, kao i određenom broju ličnosti i udruženja.

U saopštenju se naglašava da bi Krajišnik želio da dobije odgovore na pitanja: da li ta ličnost ili partija, stranka odnosno organizacija u kojoj je član zna za neki zločin koji je on počinio, osim onih za koje je osuđen pravosnažnom presudom, da li zna za neko pozitivno delo koje je Krajišnik učinio tokom rata, te da li bi njegov prijevremeni izlazak pogoršao ili poboljšao političku situaciju u opštini odnosno RS i BiH ili ne bi značajno uticao ni pozitivno ni negativno.

"Da bi partije, stranke, ličnosti i druge organizacije znale za koja krivična djela je Krajišnik osuđen svi zainteresovani mogu naći njegovu presudu na Internetu. Iz presude se može utvrditi da je Krajišnik proglašen krivim, kao član udruženog zločinačkog poduhvata, za deportaciju i progon civilnog stanovništva koja su učinila druga lica 1992. godine u devet opština: Trnovu, Sokocu, Bratuncu, Zvorniku, Bijeljini, Banjaluci, Prnjavoru, Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi", objašnjava tim za odbranu Momčila Krajišnika.

U saopštenju se dodaje da će se Krajišnik obratiti predsjedniku RS, predsjednicima Narodne skupštine i Vlade RS, Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara i parlamentu BiH, te svim partijama koje čini parlament BiH, kao i Opštini Pale, Gradu Istočno Sarajevo, udruženjima Srpsko građansko vijeće BiH - Mirko Pejanović i Demokratska inicijativa sarajevskih Srba - Jovo Janjić.

Sa istim pitanjima, Krajišnik će se obratiti i Muhamedu Filipoviću, Muhamedu Čengiću, Naimu Kadriću, Bakiru Izetbegoviću, Rasimu Kadiću, Fahriji Karkinu, Juri Pelivanu, Martinu Ragužu, Stjepanu Kljujiću, Niki Staniću, Ivi Komšiću i Jakobu Finciju.

Tim za odbranu je izrazio nadu da će upitani postupiti po savjesti i odgovoriti iskreno i najavljuju da će svi pribavljeni odgovori biti dostupni javnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: