Nakon 45 dana
29

Krajiški ljekari i stomatolozi sutra zamrzavaju štrajk

Piše: M. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon 45 dana izvjesno je da će štrajk doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskom kantonu biti zamrznut sutra, jer su danas predstavnici Samostalnog sindikata doktora medicine i stomatologije i Ministarstva zdravstva i socijalne politike potpisali Protokol.

Potpisan je Protokol o ispunjavanju preostalih obaveza iz Kolektivnog ugovora i prekidu štrajka. Štrajk će biti prekinut, stoji u ovom dokumentu, tek kad poslodavac isplati sva dugovanja prema iz Kolektivnog ugovora. Epilog je to dugotrajnih pregovora koji su jedno vrijeme bili opterećeni obostranim nepovjerenjima, ali su na kraju dali rezultat.

Prije nekoliko dana dvije strane su se usaglasile o još dvije nove tačke Protokola, ali do potpisivanja tada nije došlo.

Ključna stvar dogovora je postignuta i stoji u tački 9. Protokola. Radi se o zaključku Skupštine USK od 6.marta ove godine da Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK u roku od sedam dana od potpisivanja ovog dokumenta, dakle do 25. marta predloži rebalans Finansijskog plana Zavoda za 2019.godinu kojim će se vrijednost medicinskog boda povećati sa 1,04 na 1,10.

Na taj način će se obezbijediti dodatna sredstva za ispunjavanje obaveza poslodavca iz Kolektivnog ugovora koji je istekao u februaru. To ujedno znači održavanje vanredne sjednice Skupštine USK.

"Zadovoljni smo, ali moglo je ovo i ranije da se dogodi", kaže za Klix.ba dr. Amir Rekić potpredsjednik Sindikata. Dodaje kako ljekari i stomatolozi sutra čekaju isplate i zamrzavaju štrajk i vjeruju kako će se potpisani Protokol ispoštovati do kraja.

Dr. Amir Rekić, potpredsjednik Sindikata
Dr. Amir Rekić, potpredsjednik Sindikata

U ovom dokumentu sa devet tačaka oko kojih su se nepuna dva mjeseca sporili poslodavac i Sindikat detaljno je razjašnjeno sve o povećanju koeficijenta za 0,5, isplate razlike plaća u redovnim mjesečnim ratama te formiranjuradnog tijela koje će pratiti dinamiku realizacije Protokola.

Sindikat je konačno ispravio nepravdu prema Općoj bolnici u Sanskom Mostu koja je dobila po dva tima bolničkih odjela hirurgije, pedijatrije, ginekologije, internog i anestezije, što ju je sljedovalo po zakonu.

Prema ovom Protokolu od 1. aprila započeli bi pregovori o potpisivanju novog kolektivnog ugovora.