BiH
1.2k

Kraj mubarek mjeseca ramazana

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Top sa Žute tabije u Sarajevu proteklih mjesec dana označavao je kraj cjelodnevnog posta i pozivao vjernike na iftar. Tako je bilo i večeras, posljednje večeri svetog muslimanskog mjeseca ramazana. Začuo se pucanj, kandilji na džamijama su osvijetlili grad i označili kraj mubarek mjeseca.

Prostor Žute tabije tokom cijelog mjeseca ramazana okupljao je brojne vjernike, građane Sarajeva i posjetioce, koji su u vrijeme iftara na ovo mjesto dolazili da osjete posebnu atmosferu kakva je samo u mjesecu ramazanu.

Svako veče stotine ljudi ovdje je prekidalo post uz zvuke topa i očaravajući pogled na grad. Posebna atmosfera vladala je večeras, posljednje večeri ramazana. Vjernici su punog srca i duše ispratili još jedan sveti mjesec u kojem su se odricali hrane i pića, činili dobra djela i jačali svoju vjeru.

Sarajevo je večeras, pred veliki praznik Bajram, odjeveno u svečano ruho. Bajramsko raspoloženje osjeti se na ulicama koje mirišu na tradicionalna jela koja muslimani spremaju uoči sutrašnjeg dana.

Tokom cijelog mjeseca posta trajao je Sarajevo Ramazan Festival, koji je uz bogat program uveličao svetost ramazana.

Tradicija ispaljivanja topa sa Žute tabije stara je nekoliko stotina godina. Nakon što je bila zabranjena tokom Jugoslavije, nastavljena je 1997. godine i od tada je ovo mjesto najživlje u Sarajevu u akšamsko vrijeme.