Traži tumačenje
43

Kožul prekinuo sjednicu kako se Komisija za finansije ne bi izjasnila o zakonu o akcizama

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma PSBiH Predrag Kožul (HDZ) prekinuo je sjednicu parlamentarne komisije u trenutku kada se trebala izjasniti o setu zakona o akcizama.

Nakon što je komisija u dnevni red sjednice uvrstila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, predlagača Vijeća ministara BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, predlagača Vijeća ministara BiH, te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini, predlagača Vijeća ministara BiH, predsjedavajući komisije prekinuo je sjednicu kako bi od Kolegija Zastupničkog doma PSBiH zatražio tumačenje člana 106. Poslovnika Zastupničkog doma u vezi s mogućnošću razmatranja ovih prijedloga zakona na sjednici komisije.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopćeno je da će termin nastavka 57. sjednice Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma biti utvrđen naknadno.

Podsjećamo, omjer snaga u parlamentarnoj komisiji iznosi pet naprema četiri i to za one zastupnike koji su bili protiv izmjena Zakona o akcizama. Članovi Komisije su Predrag Kožul (HDZ), Salko Sokolović (Nezavisni blok), Nenad Lalić (SDS), Damir Bećirović (DF), Jasmin Emrić (A-SDA), Amir Fazlić (SDA), Mirsad Isaković (SBB), Dušanka Majkić (SNSD) i Aleksandra Pandurević (SDS).

Sistem je takav da ukoliko Komisija da negativno mišljenje osetu zakona o akcizama, državni parlamentarci na sjednici razmatraju samo negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet koje mogu prihvatiti ili ne prihvatiti.

Ako mišljenje ne dobije podršku Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, onda se komisija ponovo izjašnjava o prijedlogu, a ako i drugi put da negativno mišljenje, onda se definitivno prijedlozi zakona povlače iz parlamentarne procedure i smatraju se odbijenim.

Šefica Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević jučer je upozorila kako se pokušava izbjeći stavljanje seta zakona o akcizama na dnevni red, a koji podržavaju SDA, HDZ i SBB.