Pozvao na nastavak rada
0

Kovačević: Zbog štrajka mašinovođa ŽRS trpi privreda

SRNA
Željko Kovačević
Željko Kovačević
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Željko Kovačević izjavio je danas u Prijedoru da je cjelokupna Vlada RS ozbiljno zabrinuta zbog štrajka mašinovođa koji već dvanaesti dan ne prekidaju nelegalnu obustavu rada i apelovao da se štrajk u "Željeznicama RS" što prije okonča.

"Posebno ovo ministarstvo ističe ozbiljne probleme koje zbog štrajka trpi privreda. Stoga insistiramo i ovim putem apelujemo da se štrajk u Željeznicama RS što prije okonča da bi njegove posljedice bile što manje. Ne želimo da se ikada više ponovi ovako teško stanje u privredi i u sistemu ŽRS, jer ćemo doći u situaciju da trpimo ogromne gubitke koje nećemo moći da podnesemo", rekao je Kovačević.

Generalni menadžer kompanije "Arselor Mital Prijedor" Murari Mukardži rekao je da do danas dvanaest dana od početka štrajka mašinovođa u Republici Srpskoj ni tona rude nije otpremljena iz rudnika Omarska u pravcu "Mitalovih" željezara. 

"Mi imamo ogromne gubitke i oni su nepovratni i nikada ne mogu biti nadoknađeni. Međutim, možemo spriječiti da nam se tako nešto dogodi u budućnosti. Shvatam da mašinovođe imaju probleme zbog kojih su se odlučili na štrajk, ali `Željeznice RS` imaju i menadžment koji treba da zajedno sa Vladom nađe rješenje za štrajk", naveo je Mukardži.

 On je danas zamolio sve, od onih koji štrajkuju na ŽRS do menadžmenta preduzeća i Vlade RS, da sjednu zajedno i riješe sva sporna pitanja.

"Oni moraju pronaći izlaz , jer zbog obustave rada na željeznici pati i cjelokupna privreda ne samo u RS nego i u BiH. Posao mora da krene i nadam se da će logika i razum konačno prevladati", istakao je Mukardži.

On je precizirao je su gubici ovog preduzeća višemilionski jer je cijena dnevne proizvodnje od 8 000 tona 165. 000 evra, kao i da su proizvodni rezultati rudnika za ovaj mjesec poražavajući jer je mjesečni plan oko 180 000 tona rude ostvaren sa svega oko 75 000 tona, kao i da je u pitanje dovedeno i zimsko punjenje depoa željezara koje se uglavnom obavlja u oktobru.