biznis
0

Štete u ŽRS-u dva miliona maraka, u privredi višestruko veće

FENA
Štete zbog nefunkcioniranja željezničkog saobraćaja u Republici Srpskoj iz dana u dan se povećavaju.

Samo u Željeznicama RS za vrijeme obustave vozova pričinjena je šteta od dva miliona maraka, a u privredi su štete višestruko veće.

Poziv mašinovođama da prekinu štrajk danas, 16. dan nakon što je na snazi obustava rada u tom preduzeću, uputio je i ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević.

“Situacija u Željeznicama RS dosta je teška i ona dodatno komplikuje određene odnose u RS”, tvrdi Kovačević i naglašava da zbog štrajka mašinovođa ima dosta problema u prerađivačkoj i rudarskoj industriji jer roba ne ide krajnjim kupcima, a postoji bojazan da ove kompanije izgube tržište do kojeg su vrlo teško došle.

Problemi se trebaju rješavati, kazao je on, tek kada se pokrenu vozovi.

Međutim, mašinovođe Željeznica RS i danas su u Doboju govorile zašto odbijaju da rade dok im se ne isplate potraživanja, ali je pri istom stavu da su njihovi zahtjevi nezakoniti, ostao i generalni direktor Dragan Savanović.

Umjesto jedne, mašinovođe traže isplatu 2,4 marake po kilometar satu, a i Savanović priznaje da iznos koji traže stoji u kolektivnom ugovoru, ali da je odlukom Vlade iz prošle godine ta dnevnica smanjenja na jednu marku.